Yaylalar göçerlerle şenlendi

13 April Friday, 2018
Yaylaya çıkmak için ilkbaharı bekleyen Şanlıurfalı göçerler havaların ısınmasıyla birlikte yola çıkmaya başladı. Göçer aileler bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.
Yaylalar göçerlerle şenlendi Şanlıurfa'da meraların yeterince gelişmemesi nedeniyle sıkıntı yaşayan göçerler, bir süredir güvenlik nedeniyle çıkılmasına izin verilmeyen ve bu yıl yeniden kullanıma açılan yaylalar sayesinde, göçerler yazdan umutlu.
Hayvanlarına daha verimli otlaklar bulabilmek için mevsim şartlarına göre yer değiştirmek durumunda kalan göçer aileler, Şanlıurfa'da havaların ısınmaya başlamasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki nispeten daha serin olan yaylalara doğru yola çıkmaya başladı.

Hayatlarını kıl çadırlarda sürdüren göçerler, Şanlıurfa-Diyarbakır sınırındaki Karacadağ bölgesinin yüksek kesimlerinde bir süre konakladıktan sonra yaz aylarını genellikle Elazığ, Bingöl ve Erzurum yaylarında geçiriyor.
Yolculuk boyunca koyunları belli aralıklarla sağarak hastalanmalarını önlemeye çalışan besiciler, günler süren yolculuğun ardından Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi sınırlarındaki Karacadağ bölgesine ulaşıyor.

Yemeklerini yolculuk sırasında eşeklerin sırtında muhafaza eden çobanlar, dinlenmek için durdukları zamanlarda çay demleyip yemek yiyor. Yayla ve meralarda hayvanların başından ayrılamayan çobanlar, cep telefonlarını ise güneş enerjisini kullanarak şarj ediyor.

Eşek sırtında taşıdıkları, küçük ebatlı güneş panelleriyle cep telefonlarını şarj eden çobanlar, hem acil durumlarda yakınlarını arayabiliyor hem de telefondan internete girip müzik dinliyor.

Kuraklık sonucunda meraların yeterince gelişmemesi nedeniyle sıkıntılar yaşayan besiciler, bu yıl yeniden kullanıma açılan Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalarda, yazın bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor.
Göçerlerden Mehmet Arıktekin, işleri gereği sürekli göç etmeleri gerektiğini belirterek, bu yıl yağışların yeterli olmaması nedeniyle umduklarını bulamadıklarını belirtti.

Yaylalara çıkmayı heyecanla beklediklerini vurgulayan Arıktekin, şöyle konuştu:

"Normalde ilkbaharda burada otlar çok iyi olurdu ve hayvanlarımız gelişirdi, sütümüz artardı. Bu yıl ise maalesef yeterince yağış düşmedi ve meralar gelişmedi. Bu yüzden yaklaşık bir ay erken buradan ayrılmak durumunda kalacağız. Başka bölgelere gitmek zorundayız. Kimi Erzurum, kimi Bingöl tarafına gidecek. Bizim en önemli gelirimiz kuzu ve süt ama yağmur yağmayınca verim elde edemedik. Umudumuz yaylalar, inşallah orada beklediğimizi buluruz ve hayvanlarımız gelişir."

Sürüsüyle yola koyulan çoban Mahmut Aslanalp ise ilkbaharla birlikte işlerinin yoğunlaştığını ifade ederek, günler süren yolculuğun ardından Karacadağ'a, oradan da Bingöl yaylalarına ulaşacaklarını söyledi.

 "Gece gündüz meralardayız"

İşlerinin zorluğundan bahseden Aslanalp, "Baharla birlikte gece gündüz meralardayız. Gün doğmadan hayvanları otlatmaya kaldırıyoruz, öğlen suya götürüyoruz, sonra arkadaşlarımızla toplanıp yemek yiyoruz. İkindi vakti kuzuları anneleriyle buluşturuyoruz. Akşam saat 21.00'e kadar yayıyoruz, sonra da yatıyoruz. Gece yarısı tekrar kalkıyoruz. Yaklaşık üç saat hayvanları otlatıyoruz. Sonra biraz dinlenip güneş doğmadan tekrar işe koyuluyoruz." diye konuştu.

Yanlarında taşıdıkları güneş panellerinin işlerini kolaylaştırdığına dikkati çeken Aslanalp, şunları kaydetti:
"Bu sene kuraklık var, ondan dolayı ot yok. Bu yüzden işimiz daha zor. Bir an önce yaylalara ulaşıp hayvanların gelişmesi için çabalayacağız. Yaylalarda ot durumuna göre süt verimi de artar. Aylık 4 bin lira alıyorum ama bu bizim işe göre az. Bundan sonra Karacadağ'a gidip 20 gün kaldıktan sonra Bingöl'e geçeriz. Orada da 3 ay kadar kalıp geleceğiz. Sürekli dışarıdayız telefonlarımızı da güneş paneliyle şarj ediyoruz. Güneş olduğu sürece sıkıntı yaşamıyoruz."

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan da ilkbahar ve yaz aylarının, hayvanların gelişmesi için en ideal dönem olduğunu ifade ederek, bu dönemde göçerlerin yaylalara özgürce gidecek olmasının sevindirici bir durum olduğunu aktardı.

Hayvancılığın zorluğundan bahseden Ağan, "Hayvancılıkta en büyük gider yemdir. Bu yıl meralar gelişemediği için besiciler nisan ayına kadar hayvanlara yem takviyesi yapmak durumunda kaldı. Şimdi de göçerler yaylalara gitmek için hazırlanıyor. İlgililerin yaylaları yeniden vatandaşın hizmetine açması son derece önemli. İnşallah besiciler bu sayede rahat bir nefes alırlar." şeklinde konuştu.
 
Şanlıurfa göçerler yayla