Yağ açığına alternatif bitki: Aspir

24 June Tuesday, 2014
Ülkesel yağ açığını giderme noktasında, Anadolu\'da \"diken\" adıyla bilinen \"aspir\" bitkisi ön plana çıktı. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bu bitkinin ıslah çalışmalarına hız verdi.
Yağ açığına alternatif bitki: Aspir

Son dönemlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da destek ve teşvikiyle aspir ekim alanları artmaya başladı. Eskişehir de Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GKTAEM), bu bitkinin ıslah çalışmalarına hız verdi. 

Türkiye'nin ham yağa yaklaşık 3,2 milyar dolar ödediğine dikkati çeken  GKTAEM Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Dr. Arzu Köse, ülkesel yağ açığını giderme noktasında, Anadolu'da "diken" adıyla bilinen "aspir" bitkisinin ön plana çıktığını söyledi.

Aspir bitkisinin Orta Anadolu şartlarında yetişen ve kurağa dayanıklı bir bitki olduğunun altını çizen Dr. Köse, ilk araştırmaların 1930'larda başladığını belirtti. Dr. Köse, "Ülkemizde uzun yıllardan beri devam eden bir yağ açığı söz konusu. Bu noktada özellikle kurağa mukavemeti nedeniyle aspir bitkisi ön plana çıktı. Türkiye, petrolden sonra ikinci olarak ham yağa yaklaşık 3.2 milyar dolar civarında bir döviz ödemekte. Bu yüzden ülkemizdeki yağ bitkilerinin üretim alanlarının ve verimlerinin arttırılması büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak bu bitkinin ıslah çalışmalarına hız verdiklerini dile getiren Dr. Köse, "2011 yılından itibaren özellikle yağ oranı açısından daha verimli olan 'balcı' çeşidini tescil ettik. Çalışmalarımız yazlık, kışlık, tohumluk aspir çeşitleriyle devam ediyor. Tabi ıslah çalışmalarına paralel olarak aspir üretiminde bir artış yaşandı. 2006 yılında devletimizin vermiş olduğu destekler anlam kazandı. Bu desteklerle de çiftçi aspir tarımını deneme yoluna gitti. Kar oranının yüksek olması, tarımının basit olması, çok fazla mekanizasyon ve besin maddesi istememesi bakımından birçok çiftçimiz tarafından çabuk kabul edilen bir bitki oldu" ifadelerini kullandı.