Yabancı yatırımcının rotası GAP'taki seralar

11 January Friday, 2013
GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, son yıllarda gelişen seracılık faaliyetleriyle yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor
Yabancı yatırımcının rotası GAP'taki seralar

GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, son yıllarda gelişen seracılık faaliyetleriyle yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor

Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede son yıllarda seracılıkta da önemli gelişmeler kat edildi.

Karaali bölgesinde 2000 yılında tarımsal sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından gün yüzüne çıkarılan jeotermal su kaynağından, çoğu "topraksız kültür tekniği"yle üretilen domates, biber, salatalık ve süs bitkileri, iç piyasanın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine gönderilmeye başlandı.

Bölgede hızla gelişen seracılık faaliyeti yöre insanına istihdam olanağı sağlıyor.

GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, İl Özel İdaresi'nce Karaali bölgesine 16 yeni jeotermal su kuyusunun açılmasının ardından yabancı yatırımcıların buraya yoğunlaşacağını söyledi.

Öncelikli hedeflerinin yerli üreticiyi harekete geçirmek olduğunu ifade eden Yanmaz, bölgeye yakın köylerdeki çiftçilerin seracılığa yönelmeye başladığını ifade etti.

Yabancı yatırımcıların da söz konusu bölgede seracılık faaliyetleriyle uğraşmak için kendilerine ulaştığını dile getiren Yanmaz, sondaj kuyularına sabip olmadıkları için bugüne kadar bu tekliflere olumlu yanıt vermediklerini kaydetti. Yeni açılacak kuyularla 2013 yılında en az bin 500 dekar sera yatırımı gerçekleştireceklerini ifade eden Yılmaz, böylece yabancı yatırımcılarında bölgeye çekme fırsatı yakalayacaklarını anlattı.

Şanlıurfa'da insanların çalışmak için başka illere gitmek zorunda kaldığını anımsatan Yanmaz, bunun önüne geçmek için seracılık faaliyetlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.