Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesinde, papağan, kaplumbağa, kedi ve köpek gibi evcil hayvan türlerinin omurilik, beyin hasarları ve hatta kanser teşhislerinin yapılabilmesi için yarı açık MR ünitesi kuruldu.
Türkiye'de Veteriner Fakültelerinde ilk kez kullanıma giren sistemle acil servise getirilen hayvanların MR'ı çekilerek kanser dahil, omurilik hasarları, beyin hastalıkları gibi pek çok hastalığın teşhisi anında yapılabilir hale geldi.
MR'ın Türkiye'de Veteriner Fakülteleri içinde ilk kez üniversitelerinde kullanılmaya başlandığını kaydeden AÜ. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfkı Hazıroğlu, "MR, cerrahlarımıza ciddi avantaj sağlayacak. Röntgende kemik yapılarını, CT'de kemikleri daha detaylı görüyoruz. MR'da ise yumuşak doku, kıkırdak, kolojen yapılarda meydana gelen değişiklikleri de çok daha detaylı saptayabiliyoruz. Dolayısıyla hekim arkadaşlarımız ameliyata girmeden önce tedavi gerektiren bölgeleri hafızalarında şekillendirmiş olarak girecekler ve müdahale edecekleri bölgeyi önceden tanıyabilecekler" diye konuştu.
Tomografi, fizik tedavi ünitesi, renkli dopler üniteleriyle laparoskopik cerrahinin ilk uygulamalarının da yine fakültelerinde yapıldığını aktaran Hazıroğlu, böylece insan hekimliğinde olan tanı ve tedaviye yönelik bütün ünitelerin veteriner fakültesinde de uygulanabildiğini söyledi.
Acil serviste anında müdahale
Hazıroğlu, fakültelerinin acil servislerinin sabah 8'e kadar hizmet verdiğini, bu servislerde ve polikliniklerde en çok evcil hayvanların tedavisinin yapıldığını dile getirerek, "Çok farklı hayvan türlerinin tedavilerini ağırlıklı olarak yapıyoruz. Büyük hayvanların tedavilerde ise bizler büyük hayvanların ayağına gidiyoruz. Ayrıca Kazan'da büyük bir çiftliğimiz var ve burada domuzundan, sığırına, ata, köpeğine, ördeğine bütün hayvanlar bulunuyor" şeklinde konuştu.
Veteriner Fakültesinin tedavide kullanılan kliniklerinin aynı zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından da ruhsatlı bir hayvan hastanesi olduğunu ifade eden Hazıroğlu, sembolik muayene ücretleriyle hizmet verdiklerini aktardı.
Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beşaltı ise MR ünitelerini ağırlıklı olarak nörolojik vakalarda kullandıklarını belirterek, "MR'la iç organlarla, yumuşak dokuyla ya da kanser teşhisiyle ilgili hastalıkları test ediyoruz. Beyin, omurilik, disk hastalıklarını da teşhis edeceğiz. Özellikle acil servisimize trafik kazası geçiren hayvanlar ağırlıklı olarak geliyor. Bu hastalarımızdaki omurga ve omurilik hasarlarını artık MR çekerek anında tespit edebiliyoruz" diye konuştu. Prof. Dr. Beşaltı, hayvanlara teşhisin yapılmasının ardından cerrahi müdahale ve kemoterapi tedavilerinin de verilebildiğini sözlerine ekledi.