Üreticinin gözü ‘nisan’ yağmurlarında

23 March Wednesday, 2022
Bahar geldi, doğa canlanmaya başladı. Mardin’de de çiftçilerin gözü yağışlı geçen kışın ardından tarlalarda filizlenen ekinlerinde. Tahıl üretiminin yoğun yapıldığı Kızıltepe’de geçen sezon yaşanan kuraklık tarımsal üretimi olumsuz etkilemişti. Yeterli yağışın alındığı Mart ayı beklentileri karşıladı, çiftçiler şimdi Nisan yağmurlarını bekliyor.
Üreticinin gözü ‘nisan’ yağmurlarında Bol yağışlı kış çiftçiye umut verdi, şimdi sıra Nisan yağmurlarında.

Mardin’de kuraklık endişesiyle tarım yapan çiftçilerin yüzü yağışların gelmesiyle güldü. Çiftçiler, aynı yağışları nisan ayında da bekliyorlar. 

Tarımın lokomotif sektör olduğu Mardin'de, yağışlarla birlikte çiftçinin yüzü güldü. Çiftçiler kuraklık endişesiyle ekim yaparken son 1 ayda gelen yağışlar çiftçilere ve ülke tarımına umut oldu. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Erbey, şimdi ise nisan yağmurlarıyla rekoltede yeni rekor beklediklerini söyledi. 

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey, ülkenin tahıl ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Mardin’de geçen sene pandemi ile birlikte çok büyük bir kuraklığın yaşandığını belirtti. Birçok yerde su olmadığı için çiftçinin mahsulünün yandığını hatırlatan Erbey, “Biçerdöver tarlaya giremedi. Biz bu sene meteorolojik uyarılara baktığımızda tohum ektik ama suyun ve yağışın olmayışı üretimin nasıl olacağı ile ilgili bizi düşündürdü. Çiftçilerimizin bu kuraklıkla nasıl mücadele edeceğini düşünürken Allah’a şükür Mardin’de 2-3 yılda beklediğimiz kar yağışı 1 ay içinde geldi” dedi. 

“Nisan ayında da aynı yağışı bekliyoruz”

Tam da üst gübre atım döneminde, baharda yeterli derecede yağış geldiğini kaydeden Erbey, “Biz ümidimizi hiçbir zaman kesmiyoruz. Nisan ayında da aynı yağışı bekliyoruz. Hem sulu hem de kuru alanda çitçimizin yüzü güler, mahsulü artar ve bölgemizde 6’ıncı aydan sonra hasat başlar. Türkiye’nin her yerine buradaki kaliteli buğday, arpa, mercimeği göndereceğiz. Allah, bize mart ayında istediğimiz yağışı verdi. Ümidimizi hiçbir zaman kesmiyoruz. Nisan yağmuru gelse inşallah bölgedeki hasadımız kurtulur” diye konuştu.

Özellikle nisan yağmurlarını beklediklerini ifade eden çiftçi Sait Dündar, “Şimdiki yağışlar normal. Nisan ayında bir eksiklik olursa zarar görürüz. Şu anki gibi devam ederse, bu hızla giderse rekolte yüksek olur. Kuraklık endişesiyle bize sadece korkutmadılar, felç ettiler. Buğdayın can damarı olan o yağmur yağmasaydı biz sulamaya başlayacaktık. Onda da elektrik sorunu var, huzursuzluk var. Ama şükürler olsun şu an öyle bir sorunumuz yok. Allah, nisan ayında da bize yardım ederse inşallah verimimizi alacağız” şeklinde konuştu.
mardin yağış nisan yağmur ekin buğday arpa rekolte tarım