Üretici rekolte artışından memnun

30 September Friday, 2016
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde üretilen, genellikle ilaç, unlu mamuller ve bira mayası olarak kullanılan şerbetçi otunda geçen yıla oranla rekolte arttı.
Üretici rekolte artışından memnun

Son 4 yılda, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle ekim alanı 5 bin dekardan bin 800 dekara kadar gerileyen şerbetçi otunda, geçen yıl 700 ton olan rekolte bu yıl bin 50 tona çıktı.

Tarlalardan yaş olarak alınan ve fabrikalarda kurutularak balyalandıktan sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, 10'ar kilogramlık alüminyum folyo poşetlere doldurularak satışa hazır hale getiriliyor.  

Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Muzaffer Kozpınar, dünyanın en kaliteli şerbetçi otunun Pazaryeri'nde yetiştirildiğini söyledi. 

Kozpınar, şerbetçi otunun hasadı ve alım sezonunun sona erdiğini belirterek, bu yıl ilçe genelinde bin 50 ton yaş ot alımı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün verilerine göre, 2012 yılında 5 bin dekar olan şerbetçi otunun ekim alanı, rekolte ve fiyatlamanın beklentilere cevap verememesi nedeniyle bu yıl bin 800 dekara kadar geriledi.

Yaklaşık 50 yıldan bu yana çiftçilerin önemli gelir kaynakları arasında yer alan şerbetçi otu, hasat sezonu boyunca yetiştirildiği tarlalardan yaş olarak alınıyor. Fabrikalarda kurutularak balyalanan, daha sonra yeniden işlenen şerbetçi otu, Pazaryeri'nde 530 çiftçiye gelir sağlıyor. Bölgede 5 türü ekilen şerbetçi otunun kilogramı bu yıl, Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri çeşitlerinde 6,9 liradan, aroma çeşidi ise 7,15 liradan satın alındı.