Üniversiteli keçiler, Afrikalı boer ırkı keçilerle yarışıyor

30 December Tuesday, 2014
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) yürütülen proje kapsamında yetiştirilen Honamlı keçileri, dünyanın en iyi etçi ırkı sayılan Boer keçileriyle ağırlık bakımından yarışabilir hale geldi.
Üniversiteli keçiler, Afrikalı boer ırkı keçilerle yarışıyor

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyelerinin TÜBİTAK destekli proje kapsamında yetiştirdiği Honamlı keçilerinde yüzde 65 ikiz doğum oranına ve 120 günlükken 29,1 kilogram ağırlığa ulaşıldı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ile MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz tarafından geçen yıl TÜBİTAK destekli "Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik yönden kıl keçileriyle karşılaştırılması" isimli proje başlatıldı.

Proje kapsamında keçi sürülerinin içerisinde en kaliteli olanlardan Honamlı 70 dişi keçi ile 2 teke seçildi. Bu keçiler, MAKÜ kampüsünde oluşturulan bir bölgede bakıma alınarak belirli dönemlerde et, süt, üreme ve ağırlık değerleri ölçüldü.

Doç. Dr. Özkan Elmaz, keçilerin bu yıl 96 yavru doğurduğunu ancak çeşitli sebeplerden dolayı bunlardan 72'sinin yaşadığını söyledi.

Bu yıl belirli dönemlerde keçilerin verimlerini ölçtüklerini ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Elmaz, Honamlı keçilerini döl verimi açısından incelediklerini kaydetti.

Bu yıl yüzde 65 oranında ikiz elde ettiklerini belirten Elmaz, "Bu, yerli ırklar açısından en yüksek değerdir. Diğer kültür ırklarıyla karşılaştırdığımız zaman da döl verimi açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunu gördük. Yerli ırklardan kıl keçisine bakıldığında, kitaplarda ikizlik neredeyse yok diye sayarız, sahada da yüzde 5-10 görüyoruz. Yüzde 65 ile karşılaştırdığımızda bu ırkın ulaştığı seviye bizi umutlandırıyor. Bu yerli ırkımızdan gelecekte verim performansı açısından çok büyük beklentimiz oluştu" diye konuştu.

Doç. Dr. Elmaz, bu yıl doğan oğlakların 2,5-3 yaşına kadar her ay canlı ağırlıklarını ölçeceklerini anlattı.

İlk verilere bakıldığında özellikle tek doğan yavruların önemli bir gelişim gösterdiğini ifade eden Elmaz, "Bu yıl tek doğan yavrular sütten kesim yaşı olan 120'nci günde 29,1 kilograma ulaştı. Bu değerin çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Dünya literatüründe keçiyle ilgili çalışmalarda bugün dünyanın en iyi etçi ırkı diye sayılan Güney Afrika orijinli Boer ırkı var. Honamlı keçisinin özelliklerinin onunla başa baş, hatta daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bizim keçilerimiz çobanın yetiştirdiği şartlarda büyüyor. Yani ekstra yemleme ya da uygulamamız yok. Çiftliğimiz henüz bitmediği için barınakta bakılıyor. Önümüzdeki yıllarda bu ırka çok iyi yem sağlayarak yeni performansına bakmayı düşünüyoruz" dedi.