Kahramanmaraşın Türkoğlu ilçesinde, turşu üretimi için yetiştirilen salatalıklar, hasat için çevre ilçelerden gelen özellikle ev kadınlarının geçim kaynağı haline geldi.
Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, turşu üretimi için yetiştirilen salatalıklar, hasat için çevre ilçelerden gelen özellikle ev kadınlarının geçim kaynağı haline geldi.
Çocuklarıyla birlikte sıcaklara aldırmadan evlerine ekmek götürmenin heyecanıyla her sabah gün doğumuyla birlikte salatalık tarlalarına giden işçiler, günlük 35 lira kazanıyorlar.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, il genelinde her yıl giderek artan salatalık ekiminin bu yıl 20 bin dönüm civarında olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye salatalık üretiminin yüzde 3,2'sinin bölgede gerçekleştiğini ifade eden Emiralioğlu, "İlimizde 1. ürün ve 2. ürün hıyar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürünün çiftçiden çıkış fiyatı dönemsel olarak dalgalanma göstermekle birlikte ortalama 50 - 60 kuruş civarındadır. iklimsel özellikler dikkate alındığında, ürün aroma, tat ve meyve sertliği bakımından yüksek kaliteli olduğu için bölge illerinden büyük rağbet görmektedir. Nisan ayı itibariyle başlayan ve kasım ayında kırağı düşünceye kadar yoğun bir şekilde devam eden süreçte üreticilerimiz düzenli kazanç elde ediyor" diye konuştu.
Emiralioğlu, üreticilerle sürekli diyalog halinde olduklarını anımsatarak bu kapsamda iyi tarım yöntemleri konularında bilgilendirme çalışması yaptıklarını aktardı. Salatalığın ekimiyle başlayıp tarladan toplanması ve paketlenmesine varıncaya kadar insan gücüyle yapıldığını dile getiren Emiralioğlu, bu sayede günlük 300 kişinin evine ekmek götürdüğünü sözlerine ekledi.
Kılılı Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bozdağ, günlük yaklaşık 200 ton salatalık ürettiklerini buna rağmen hiç pazar sıkıntısı çekmediklerini belirterek, "Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, çevre illerden gelen tüccarlar ürünlerimizi yerinden satın alıyor. Tek sıkıntımız toplanma merkezimizin şartlarının kötü olması" diye konuştu.
Her yıl hasat mevsiminde çalışmak için bölgeye gelen işçiler ise evlerine ekmek götürmek için çocuklarıyla birlikte çalıştıklarını ifade ettiler.