Son zamanlarda gıda ürünlerine talebin artmasıyla beraber Türkiye'nin turşu ihracatı yüzde 28 artarak 54 milyon dolara çıktı.
Türkiye 90 ülkeye yaptığı turşu ihracatından 54 milyon dolar döviz girdisi sağladı.
Ege İhracatçı Birlikleri'den (EİB)alınan verilere göre Türkiye 2019'un 1 Ocak-24 Mart döneminde 42 milyon dolarlık turşu ihracatı yaptı. Son yaşanan gelişmelerin gıdaya olan talebin artırmasıyla tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi turşu ihracatında da artış oldu.
Söz konusu dönemde Türkiye'nin turşu ihracatı yüzde 28 artarak 54 milyon dolara çıktı.
Turşu ihracatında ilk sırada ürün anlamında 26 milyon dolarla biber çeşitleri yer alırken ,bunu 19 milyon dolarla kornişon ve 8 milyon dolarla karışık sebzeler izledi.
Ülke anlamında ise 12 milyon dolarla Almanya, 6,3 milyon dolarla Hollanda ve 5,5 milyon dolarla ABD takip etti.
"Son 1 haftada yüzde 50 artış oldu"
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer sektörlerin aksine gıda ihracatında artış olduğunu vurguladı.
İhracatla ilgili gerek Ticaret Bakanlığı gerekse Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri aldığını belirten Uçak, "Bizler ihracatçılarımız ile bakanlıklar arasında bir bağ kuruyoruz.
Sahadaki sıkıntıları anında bakanlıklarımıza iletiyoruz. Onlar da ellerinden geldikçe hızlı çözüm buluyorlar. Örneğin son olarak Kapıkule sınır kapısında bir sıkıntı vardı. Hemen çözüme kavuştu." dedi.
Son yaşanan gelişmelerle gıdanın öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Uçak, bu kapsamda üreticilere verilen desteklerin daha da artması gerektiğini vurgu yaptı.
Koronavirüs salgının Avrupa'da da yayılmasının ardından gıda ihracatında artış olduğunu aktaran Uçak, "Bu süreçte yaş meyve sebze ihracatımızda hızlı bir artış söz konusu. Yaş meyve sebze mamullerinde de turşudaki yüzde 28'lik artış dikkat çekiyor. Son bir hafta da ise yüzde 50'lik bir artış trendi var turşunun." ifadelerini kullandı.
"Tez zamanda daha güçlü yerimizden kalkacağımıza inancım tam"
Gıda ihracatındaki artışa sevinirken koronavirüs kaynaklı diğer ekonomik gelişmeleri endişeyle seyrettiklerini belirten Uçak, bu süreç sonrası için ise beklenti halinde olduklarını dile getirdi.
Salgının sonrasına ilişkin ise Uçak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Salgın nedeniyle tüm dünyanın ekonomik sisteminde sıkıntılar söz konusu. Bizler de süreci yakından takip ediyoruz. Gerekli önlemlerin yerinde ve zamanında alınmasıyla, süreçten etkilenenlerin desteklenmesiyle bu süreci az sıkıntıyla atlatabiliriz. Bundan sonra süreçte de salgının bitmesiyle tez zamanda daha güçlü olarak yerimizden kalkacağımıza inancım tam. Yeter ki bu süreci atlatalım."
Uçak, bu süreçte fedakarca çalışan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve sağlık çalışanlarına da teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
turşu
ihracat
ekonomi
salgın