Türkiye'de, Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türü bulunduğu, ancak bu bitkilerin ilaç yapımında yeterli seviyede değerlendirilemediği bildirildi.
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Murat Kürşat, Türkiye'de, Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türü bulunduğunu, ancak bu bitkiler ilaç yapımında yeterli seviye değerlendirilemediğini kaydetti.
Türkiye'de Avrupa kıtası kadar bitki türü bulunduğunu ve bu bitki çeşitliliğinin insanların kullanabileceği bir sunuma getirilmesi gerektiğini ifade etti.
BEÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Murat Kürşat, Türkiye'nin bitki çeşitliliği ve endemik bitki yönünden çok zengin bir ülke olduğunu belirtti. Kürşat, "Ülkemizde çok ender dediğimiz bitkiler de yer alıyor. Türkiye'de, Avrupa kıtası kadar endemik ve diğer bitki türleri bulunuyor. Ancak bu bitkiler ilaç yapımında yeterli seviye değerlendirilemiyor. Bugün Avrupa'daki eczanelere baktığımızda yüzde 70 ile 80 bitki kökenli ilaçların satıldığını görüyoruz. Bu zenginliğe sahip olmamıza rağmen, ülkemizde bitkilerin ilaç yapımında kullanım oranı yüzde 1 ile 2 civarında. Bu acı bir durum. Bu zenginlimizi kullanmamız lazım. Üniversitelerin bu konuda ciddi araştırma yapması gerekiyor" diye konuştu.
Dünyada alternatif tıbbın hızla ilerlediğini bildiren Kürşat, bitki çeşitliliğinin insanların kullanabileceği bir sunuma getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu materyallerle ülkenin ekonomisine katkı sunulması gerektiğini dile getiren Kürşat, "Birçok bitkimizi yurt dışına ihraç ediyoruz. Ülkemizde doğal yetişen bitkileri para ödeyip tekrar ülkemize getirtiyoruz. Bu bitkileri bahçelerimize taşıyarak çoğaltmamız lazım" dedi.
Türkiye'de botanik konusunda iyi bir seviyeye gelindiğini ve son yıllarda artan botanikçi sayısı nedeniyle çok ciddi eserlerin ortaya çıktığını belirten Kürşat, 100'e yakın Türk botanikçinin katkısıyla, "Türkiye'nin Damarlı Bitkiler Listesi Kitabı"nın yayınlandığını kaydetti. Kürşat, "İlaç sektörüne hızlı şekilde girmemiz lazım. Biyoloji bölümü olarak müze kurmayı hedefliyoruz. Bunun için bir kaç yıl gerekiyor. Bölgemizdeki bu çalışmalarımızı herbaryuma taşımak istiyoruz. İlimizde laboratuvar kurulmasıyla birçok bilim adamı inceleme yapabilecek. Bu da ilimizin tanıtımına büyük katkı sunacak" ifadelerini kullandı.
Yrd. Dr. Kürşat, Bitlis'in güneyinde yürüttükleri floristik çalışmalar kapsamında birçok endemik bitki türü tespit ettiklerini dile getirdi. Bunların bir çoğunun tıbbi ve aromatik bitki olduğunu ve bu bitkilerin halk tarafından kullanıldığını gözlemlediklerini belirten Kürşat, çalışma yönünden bölgenin bakir olduğunu sözlerine ekledi.