Kültür balıkçılığının gözde ürünlerinden Türk somonu artık Ankara’dan dünyaya ihraç ediliyor. Nallıhan Yenice Barajı üzerindeki 700 ton kapasiteli tesisten Rusya ve Kanada’ya 300 ton yerli somon gönderildi.
Haber: Sefa Buran - Kamera: Hasan Bostan - Drone: Sefa Buran
Destekle tesis kurdular, Ankaralı balıkçılar dünyaya Türk somonuyla açıldılar.
Nallıhan’daki baraj gölü üzerinde kurulan tesislerde tonlarca yerli somon balığı üretiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle tesisi kuran girişimci Kadir Akgül, bu yıl ilk hasadı yaptıklarını bunun 300 tonunu Rusya ve Kanada’ya ihraç ettiklerini belirtti.
2022 yılının ilk hasadın alındığını vurgulayan Akgül, “1 seferde 30 ton hasat edip, yılda 700 ton kapasiteyle üretim yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı desteklerinden faydalanıyoruz. Yeni açıklanan desteklerde balıkçılığa da yer verilmesi bizi ayrıca mutlu etmiştir. Destekleme kalemlerinin artması biz üreticileri sevindirdi. Tarım ve Orman Bakanımıza ve Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bize yaptığı rehberlik ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin baraj gölü suyuna yaptıkları analiz sonuçlarının temiz çıkmasıyla tesiste “Karadeniz Alası” olarak da bilinen ‘Türk Somonu’ üretimi başladı.
Yürütülen titiz çalışmanın sonuçları kaliteli alabalıklarda kendini gösterdi. Norveç somonuna göre Omega-6 açısından daha zengin olduğu bilinen yerli somonun ilk hasadı da ihracatla taçlandı.
İşletme Sahibi Kadir Akgül’ün hedefi üretimi ve ihracatı arttırıp ülke ekonomisine katkı sağlamak.
ankara
nallıhan
yenice
baraj
kültür balıkçılığı
türk somonu
alabalık
destek
tarım ve orman