Su ürünleri av sezonu 1 Eylül itibariyle açıldı. Balıkçılar bu yıl da yine geleneksel olarak Vira Bismillah diyerek milyonlarca insanı denizin o muhteşem tatlarıyla buluşturmak için mesaiye başladı. Yeni sezonla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da iki yeni tebliğ yayımladı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz ile hem yeni av sezonunu hem de yayımlanan bu tebliğleri konuştuk.
Haber: Ercan AKSOY
Kamera: Altay TÜRÜNG
Kurgu: Neslihan AKTAŞ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Lüferde ve gırgır balıkçılığında alınan önlemlerde başarıya ulaşıldı
Geçtiğimiz dört yıllık dönemi değerlendiren Türkyılmaz 2012 yılında yayımlanan tebliğlerle balıkçılıkta çeşitli düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Türkyılmaz bir önceki av sezonunda lüferde 20 santimetrelik boy kuralının uygulandığını ve bu uygulamanın başarıya ulaştığını belirtti. Türkyılmaz yine aynı dönemde gırgır gemilerinin avlanabileceği derinlik mesafesinin 18 metreden 24 metreye çıkarıldığının da altını çizerek bunun olumlu etkilerini de gördüklerini ifade etti.
Mavi yüzgeçli orkinos Karadeniz’de görülmeye başlandı
Turgay Türkyılmaz geçtiğimiz dönem alınan tedbirlerin getirdiği bir müjdeyi de bizlerle paylaştı. Türkyılmaz alınan önlemler sayesinde Akdeniz’de nesli tükenmekte olan türler arasına girebilecek durumdaki mavi yüzgeçli orkinos balığının Karadeniz Bölgesi’nde de görülmeye başlandığını belirtti.
Turgay Türkyılmaz dünya nüfusunun giderek arttığına işaret ederek insanların protein ihtiyacının en önemli kaynaklarından olan su ürünlerinin varlığını korumak amacıyla yürütülen çalışmaların önemine de vurgu yaptı.
Lüfer avcılığında yeni kural
Su ürünleri ve onların yaşam alanlarını korumak misyonuyla hareket eden Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığının düzenlenmesi amacıyla iki yeni tebliğ yayımladı. Bu tebliğlerin önceki dönemde yayımlananlarla aynı sorumlulukta olduğu bilgisini veren Türkyılmaz, yalnızca korumacılık anlayışıyla hareket etmediklerinin de altını çizdi. Turgay Türkyılmaz lüfer avcılığında uygulamaya koydukları yeni kuralı da açıkladı. Geçen dönemlerde arzi olarak avlanan miktarın yüzde 15 olduğunu söyleyen Türkyılmaz bu rakamın artık yüzde 5 olacağını ifade etti.
Türkyılmaz yeni sezonda yasaklanan türlerle ilgili de bilgiler verdi. Bu yasakların sebebini Türkiye’nin imza attığı uluslararası anlaşmalar ve türlerin korunması olarak açıklayan Türkyılmaz, yasaklı listesinde bazı mersin balığı ve köpekbalığı türleri ve mercanların da bulunduğunu ifade etti.
Orfoz ve Lagos’un avlanması yasaklandı
Turgay Türkyılmaz bu yılki yasaklı balıklar arasında olan Orfoz ve Lagos balıklarıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Türkyılmaz bu iki türün neslinin tehlikede olmasının yasaktaki ana etken olduğunu vurguladı.
2015'te 91 bin denetim, 7 milyon TL para cezası
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz yaptıkları denetimlerle ilgili de bilgi verdi. Türkyılmaz 2015 yılında 91 bin denetim yaptıklarını ve bin ton yasa dışı su ürününe el koyduklarını belirtti. Kurallara uymayanlara 7 milyon TL para cezası uygulandığını belirten Türkyılmaz toplam on iki balıkçılık gemisinin ruhsatını iptal ettiklerini ifade etti. Türkyılmaz, "Bu gemi sahipleri yasa dışı yollara başvurmayıp kurallara uygun bir şekilde balıkçılık yapsalardı 100 bin TL desteklemeden faydalanabileceklerdi." dedi.
BARGİS hayata geçiyor
Turgay Türkyılmaz hayata geçirilecek olan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BARGİS) hakkında da bilgi verdi. Türkyılmaz on iki metre ve daha uzun balıkçı gemilerini izleme amaçlı olarak faaliyete geçirilecek sistemde geminin konumu, hızı gibi bilgilerin anında görülebileceğini ifade etti. Türkyılmaz, bu izleme sisteminin yasa dışı balıkçılık yapanları tespit etmek amaçlı olduğunu vurguladı.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Türkyılmaz vatandaşlara da bir çağrıda bulundu. Türkyılmaz vatandaşların şüpheli gördükleri ya da uygun boyutta olmadığını düşündükleri su ürünlerini derhal yetkililere bildirmelerini istedi. Turgay Türkyılmaz, bu konuda Alo 174 Gıda Hattı, polis, jandarma ve Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Tarım İl Müdürlüklerinin yetkili olduğunu belirtti.