Bitki çeşitliliği açısından zengin bir yer olan Tunceli'de 6 yıldır arıcılıkla uğraşan 56 yaşındaki Fidan Aydın, Munzur Vadisinde ürettiği balları, kurduğu firma aracılığıyla yurt dışına satmayı hedefliyor.
Tunceli Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Aydın, yörenin organik bal üretiminde merkez konumuna gelmesi için çaba sarf ediyor.
İki çocuk annesi Aydın, 2005 yılında Tunceli Arıcılar Birliğini kurduğunu ve 3 yıl başkanlığını yaptığını belirterek, "400 üyeli bir birlik kurduk. O dönem, iyi de bir örgütlenme gerçekleştirdik. Birlik faaliyetlerine devam ediyor" dedi.
Kadın girişimci olarak küçük bir sermayeyle arıcılığa başladığını, kurduğu şirketin bünyesinde 5 yıldır sertifikalı bal ürettiğini belirten Aydın, "Üreticiden bal alıp satmıyorum. Bu, tamamıyla benim üretimim. Marttan itibaren eylülün sonuna kadar arıya ben bakıyorum, balı ben sağıyorum. Bütün işlemleri gerçekleştiriyorum. Çok fazla bal almıyorum ama az da bal almıyorum" diye konuştu.
Arıcılıkta iyi yerlere geldiğini ve bu işi bırakmayacağını belirten Fidan Aydın, önümüzdeki dönemde yurt dışına ihracat yapmak gibi bir hedefinin bulunduğunu vurguladı.
Fidan Aydın, yıllık 1 ton bal ürettiğini dile getirerek, balı Türkiye'nin pek çok yerinde satmaya çalıştığını açıkladı.
Tunceli'nin arıcılık için uygun bir yer olduğuna vurgu yapan Aydın, şunları söyledi:
"Biz ülke olarak, il olarak yeteri kadar floraya sahibiz. İnanılmaz bir floraya sahibiz. Tunceli'de Milli Park alanı var. Özellikle Munzur Vadisi bu iş için çok ideal. Bin 518 bitki çeşidinin olduğu ve 43'ünün de endemik olduğu bir iliz. Biz, değil Türkiye'nin, Avrupa'nın en kıymetli balını üreten üreticileriz. Munzur Dağlarında, İngiltere'nin, Hollanda'nın bitki örtüsü kadar bitki var. Bu anlamda bizim balımız gerçekten kaliteli baldır. Her bölgesinde bu böyledir. Ovacık'ta, Pülümür'de, Hozat'ta..."