Türkiye’nin ilk glütensiz ununu üretti

12 March Wednesday, 2014
Gaziantep’te, kendi oğlu da ‘çölyak hastası’ olan Seher Çolak, Çölyak hastalarının baklavaya olan hasretini gidermek amacıyla 5 buçuk yıllık zorlu bir çalışmanın ardından ‘glütensiz un’ üretti.
Türkiye’nin ilk glütensiz ununu üretti

Gaziantep'te, kendi oğlu da 'çölyak hastası' olan Seher Çolak, Çölyak hastalarının baklavaya olan hasretini gidermek amacıyla 5 buçuk yıllık zorlu bir çalışmanın ardından 'glütensiz un' üretti.

Gaziantep'te yaklaşık olarak 800 kişinin yakalandığı Çölyak hastalığına yakalanan kişiler vücutlarındaki besin maddelerinin sindiriminin emiliminin bozulmasından dolayı 'glütensiz un' içermeyen yiyecekleri tüketemiyor.

Bu durumu fark eden Gaziantep Metabolik Hastalıklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇÖLYAK)Başkanı Seher Çolak, 36 profesörle ARGE çalışması başlatarak glütensiz un üretmenin yollarını aradı. 5 buçuk yıl süren ARGE çalışmalarının ardından Çolak ve ekip arkadaşları, Çölyak hastalarının umudu olan 'glütensiz un' üretmeyi başardı.

Gaziantep ÇÖLYAK Dernek Başkanı Seher Çolak, derneğin ilk kuruluş yıllarında glütensiz unun ancak yurtdışında üretilebildiğini ve fakir ailelerin glütensiz un alamadığını kaydetti.

Türkiye'de bir ilki başararak 'glütensiz un' ürettiklerini belirten Çolak, Türkiye'de bir ilki başararak glütensiz undan yapılan baklavayı ürettiklerini söyledi.

Çölyak hastalarının unlu mamulleri tüketemediğini ve tüketebilmeleri için içerisinde glütensiz un bulunması gerektiğini kaydeden Çolak, baklavanın Gaziantep'e özel bir tatlı olduğunu ama daha önce böyle bir tatlı olmadığı için çocuklarının tadamadığını anlattı.

Glütensiz un üretmek için 5 buçuk yıl çalıştıklarını ifade eden Çolak, '' Bu fikri bize çölyak hastalarının yakınları verdi. Glütensiz baklavayı çıkarabilmek için, çölyaklı çocukların anneleri olarak el ele verip glütensiz baklavayı ürettik. Çocuklarımızda bu baklavayı mutlu bir şekilde tüketecekler" diye konuştu.

Çocukların mutluluk gözyaşları içinde baklavayı tattıklarını belirten Çolak, Çölyak hastalarının glütensiz un tüketmesi gerektiğini ve glütenli un tüketilirse de kansere neden olan bir hastalık olduğunu vurguladı. Oğlu çölyak hastası olduğu için pastane önünden geçemediklerini anlatan Çolak, artık oğlu baklava yiyebileceği için mutlu olduğunu söyledi.

36 profesörle ARGE çalışması yaparak sonunda bu unu ürettiklerini ve 5 buçuk yılın sonunda emeklerinin sonuçlarını aldıklarını belirten Çolak, "Artık yurt dışında değil kendi ilimizde unumuzu üretiyoruz. Türkiye'de 20 bin Gaziantep'te ise 800 çölyak hastası var. Türkiye'de glütensiz unu ilk defa biz ürettik. Çocuklarımız mutluluk gözyaşları içerisinde baklavalarını yediler'' dedi.

Çölyak hastaları da kendileri için üretilen bu baklavayı çok beğendiklerini ifade ettiler.