Türkiye`nin Brusella Hastalığıyla Mücadelesine Abd`den Destek

17 April Saturday, 2010
Hayvanlardan İnsanlara Geçen En Tehlikeli Hastalıklardan Biri Olan Brusella Hastalığıyla İlgili Olarak Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Tarafından Yürütülen Paket Mücadele Programına Amerika Birleşik Devletleri Hibe Finansman Desteği Sağlıyor.
Türkiye`nin Brusella Hastalığıyla Mücadelesine Abd`den Destek

Hayvanlardan insanlara geçen en tehlikeli hastalıklardan biri olan brusella hastalığıyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen paket mücadele programına Amerika Birleşik Devletleri hibe finansman desteği sağlıyor.

"Brusella Hastalığı Eradikasyon Projesi"ne Amerika Birleşik Devletleri'nin hibe olarak sağladığı 2 milyon dolarlık destekle ilgili 18 Mayıs'ta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı yetkilileri arasında imzalanan protokolü teati etmek üzere Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi James F. Jeffrey Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'nı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları, aşı ile tedavinin mümkün olduğu brusella hastalığıyla ilgili olarak Türkiye'de önemli sayıda insanın mağdur olmasının ciddi derecede acı veren bir konu olduğunu söyledi. Müsteşar Mirmahmutoğulları, brusella hastalığının yol açtığı ekonomik kayıpların yanı sıra, insanlara bulaşması halinde ortaya çıkan tedavi giderleri de göz önüne alındığında bu desteğin katkısının 2 milyon doların çok ötesinde olduğuna vurgu yaptı. Müsteşar Mirmahmutoğulları, projeye gösterdiği özel ilgi ve desteğin sağlanmasıyla ilgili katkılarından dolayı Büyükelçi Jeffrey'e teşekkür etti.

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi James F. Jeffrey ise yaptığı konuşmada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türkiye'de brusella hastalığını ortadan kaldırmayı bir öncelik olarak belirlediğini ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konuda Türkiye'ye yardımcı olabildiği için memnun olduklarını belirtti. Brusella hastalığının et ve sütte Türkiye ekonomisine yılda verdiği zararın 300 bin dolar civarında olduğunu hatırlatan Büyükelçi Jeffrey, Yapılan hibe desteğinin 500 bin dolarının da Türkiye'deki 200 veteriner hekimin epidemiyolojik eğitimi için kullanılacağının altını çizdi.