Türkiyenin ilk transgenik tavşanları İstanbul Üniversitesi ve Hawaii Üniversitesinin ortaklaşa çalışması ile 24 Temmuzda üretildi. Bu sayede birçok hastalığın sebebi ve tedavi yönteminde kullanılacak yeni aşı ve ilaçlar üretilecek.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler başkanlığındaki ekip ve Hawaii Üniversitesinin katkıları ile Türkiye'nin ilk transgenik tavşanları üretildi.
Hayvanlardaki bu gen temelli çalışmalar, birçok hastalığın sebebi ve tedavi yöntemlerinin araştırılmasında, aşı, ilaç, tanı yöntemlerinin geliştirilmesinde ve endüstriye yönelik ürünlerin üretilmesine olanak sağlayacak.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre; İlk kez bir bakteride 1973 yılında uygulanan transgenik teknolojinin, sonraki yıllarda memeli hayvanlarda denendiği ve pek çok uygulama alanı bulduğu anlatıldı.
Transgenik çalışmaların, özellikle diyabet, kanser, alzheimer gibi çok sayıda hastalığın oluşma nedenleri ve tedavileri konusunda hayati bilgiler veren Sema Birler, "Transgenik çalışmaların önemli bir diğer kullanım alanı ise sentetik olarak üretilemeyen biyofarmasötiklerin, yani ilaç veya ilaç benzeri maddelerinin, transgenik canlılar aracılığıyla üretilebilir olmasıdır. Biyolojik
ilaç fabrikalarının oluşturulması yolunu açacak bu çalışmalarla hayvan sütü gibi
kolay elde edilebilen hayvansal ürünlerden değerli ilaç ve ilaç benzeri
maddelerin üretimi mümkün olmaktadır. Avrupa İlaç Dairesi, 2006 yılında
transgenik keçilerin sütünden, 2009 yılında ise transgenik tavşanların sütünden
elde edilen ilaçların insanlar tarafından kullanılmasına onay vermiştir. Ülkemize
bu tür ilaçlar ithal olarak gelmekte ve sağlık harcamalarında ciddi maliyet
artışlarına neden olmaktadır"diye konuştu.