Arıcılıkta Avrupanın organik ülkesi konumundaki Türkiye, yıllık 83 bin ton olan bal üretimini 200 bin tona çıkarmayı hedefliyor
Haber: Elif YILDIRIM Kamera: Mustafa COŞKUN Arıcılıkta Avrupa'nın organik ülkesi konumundaki Türkiye, yıllık 83 bin ton olan bal üretimini 200 bin tona çıkarmayı hedefliyor. Dünyadaki bal arılarının yüzde 22'si, ballı bitkilerin ise yaklaşık yüzde 70'inin anavatanı olan Türkiye, dünya arıcılığında söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, arıcılıkta Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye'nin, kovan başına 17 kilogram olan bal verimini 40 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bahri Yılmaz, dünya genelinde bölgesel olarak yapılan arıcılık faaliyetinin, zengin gen kaynakları ve arıcılığa uygun coğrafyası sayesinde Türkiye'nin her noktasında yapılabildiğine dikkat çekti. Yılmaz, balın üretim sürecinde, kovandan kavanoza kadar olan bütün aşamaların izlendiğini, bu nedenle ülkemizde üretilen balların güvenilir olduğunu dile getirdi. Türkiye'de üretilen balların sadece yüzde 15'inin tarım alanlarında, yüzde 85'inin ise mera, ormanlık alan, tarım ilacı ve gübre kullanılmayan alanlarda üretildiğine vurgu yapan Bahri Yılmaz, Türkiye'nin arıcılıkta Avrupa'nın organik ülkesi konumunda olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın makine ekipman desteğinden faydalandıklarını ve bu desteğin arıcılık faaliyetinde bulunan üyeleri için büyük önem taşıdığını ifade eden Bahri Yılmaz, makine ekipman desteği ve üreticilere kovan başına verilen 7 liralık desteğin artarak devam etmesini istedi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'ne bağlı faaliyet gösteren il birliklerine ait 22 markalarının bulunduğunu belirten Yılmaz, hedeflerinin bu sayıyı artırmak olduğunu kaydetti.