Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda TÜBİTAK desteği ile 4 yıldır yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'deki üzüm çeşitlerinin gen haritaları ve kimlikleri çıkartıldı.
Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda TÜBİTAK desteği ile 4 yıldır yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'deki üzüm çeşitlerinin gen haritaları belirlenerek kimlikleri çıkartıldı.
Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, TÜBİTAK destekli hazırlanan proje çalışmalarını 5 araştırma enstitüsü ve 2 üniversite ile işbirliği yaparak yürüttüklerini, projede 2 milyon liranın üzerinde bir bütçe kullandıklarını söyledi.
Gen haritası ve şekil olarak kayıt altına alınacak olan üzüm türlerine kimlik çıkartıldığını anlatan Akay, sadece Manisa Bağcılık ve Araştırma İstasyonu'nda 7 bine yakın "fert değerlendirmesi" yaptıklarını belirtti.
Akay, 2011 yılı içinde proje kapsamında hazırlanan 5 yeni ürünün tescillendiğini ve bu çeşitlerin Sultan Bir, Sultan Yedi, Altın Sultani, Manisa Sultanı ve Saruhan Bey diye isimlendirildiğini anlattı.
Proje kapsamında hem Türkiye için önemli olan çeşitlerin hem de Manisa'nın belli başlı çeşitlerinin gen haritalarının çıkarıldığını ifade eden Akay, fiziki özellik tespitlerinin yapıldığını, üzümlerin kimliklerinin belirlendiğini kaydetti.