Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda 8 çeltik çeşidi geliştirdi.
Enstitü Müdürü Adnan Tülek, enstitünün 1970'li yıllardan bu yana çeltik ıslah çalışmaları yürüttüğünü söyledi.
Çalışmalar kapsamında 2010 yılında 10 adet çeşit adayının tescile sunulduğunu belirten Tülek, çeşitlerden 8 tanesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından tescil edildiğini ifade etti.
Bu çeşitlerin, enstitünün arazilerinde üretim aşamasında olduğunu aktaran Tülek, üretim aşamasındaki çeşitleri, tohumluk olarak üretilip 2014 yılında üreticilerin hizmetine sunacaklarını kaydetti. Tülek, bu çeşitlere Biga İncisi, Tosya Güneşi, Manyas Yıldızı, Küplü, Kale, Sürek, Yatkın ve Mis 2013 isimleri verildiğini söyledi.
Tülek, Biga İncisi'nin Baldo çeşidi gibi iri tane yapısına, Tosya Güneşi'nin erken hasat özelliğine, Mis 2013'ün aromatik tane yapısına, Sürek'in de yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.
Çeltik Şube Şefi Halil Sürek de, çalışmalarında ülkenin ihtiyaçlarına göre, çiftçiden, sanayiciden ve pazarlamacıdan gelen talepleri dikkate aldıklarını ifade etti.
Çeşitlerle ilgili ülkenin iklim ve toprak yapısını göz önünde bulundurduklarını belirten Sürek, son zamanlarda Ortadoğu ülkelerine pirinç ihracatı yapıldığını söyledi. Sürek, ihracatçı firmaların o ülkelerde ince ve uzun taneli pirinçlere talep olduğunu anlattığını ve kendilerinin de o yönde çalışma yaparak Manyas Yıldızı isimli çeşidin ortaya çıktığını belirtti.
Geliştirdikleri tüm çeşitlerin farklı özelliklere sahip olduğunu söyleyen Sürek, marketlerde basmati, aromatik veya kokulu pirinç isimleriyle yüksek fiyata satılan ithal pirinç çeşitleri olduğunu ve Mis 2013 adlı çeşidin de bu ithal pirince karşı yerli bir ürün olarak ortaya çıktığını vurguladı.