Kıraç arazileri hayata döndüren lavanta son yıllarda Trakyalı çiftçilerin de gözdesi. Bölgede lavanta ekim alanı kısa sürede yaklaşık 10 kat arttı. Salgın döneminde tıbbi aromatik bitkilere olan ilginin artması da çiftçiye pazarlama sıkıntısı yaşamadan yüksek gelir elde etme fırsatı verdi. Bölgede giderek yaygınlaşan lavanta yetiştiriciliği projelerle destekleniyor.
Lavanta Trakya’da alternatif ürün oldu, tarlalar mor çiçeklerle doldu.
Kıraç arazileri lavanta ekerek değerlendiren Trakyalı çiftçiler, üründen kazandıkları yüksek gelirden memnun.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle doğal ürünlerle tıbbi aromatik bitkilere talebin arttığını söyledi. Şahin, "Tıbbi aromatik bitkilere talebin artmasından dolayı Trakya'daki çiftçiler de ayçiçeği, kanola ve diğer ürünlerin yanında özellikle kıraç arazilerde lavanta ve tıbbi aromatik bitkiler ekiyor. Böylece kıraç araziler değerlendiriliyor, lavanta üretimi yapılarak turizme de fayda sağlanıyor." dedi.
Şahin, Trakya'da 2017 yılından sonra lavanta ekilmeye başlandığını belirterek şöyle devam etti:
"2018 yılında 180 dekar alanda ekim yapılırken, şimdi 1600 dekar alanda lavanta ekimi yapılıyor. İlk başlarda lavantadan 20-30 ton verim alınırken, geçen yıl bu rakam 187 tona kadar çıktı. Trakya'da özellikle genç çiftçilerimiz bu işe meraklı. Biz Kalkınma Ajansı olarak bu işin bir diğer yönü olan turizme katkısını da önemsiyoruz. İnsanlar bu tarlalara gelip fotoğraf çektiriyor. Gelin-damatlar buralarda dış çekimler yapıyor. Tarlalarda görsel şölen yaşanıyor. Hem turizm boyutundan para kazanılıyor hem de buradan elde edilen sabun ve kozmetik ürünlerin de satışı yapılıyor. Çiftçilerimize tavsiyemiz, ellerinde bulunan küçük parselli, kıraç arazileri üretime ve tarıma kazandırsınlar."
Edirne'de lavanta ekimi için proje yürütülüyor
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da son yıllarda yaşanan kuraklığın üreticiyi alternatif ürünlere sevk ettiğini söyledi. Alternatif ürünlerin başında da lavantanın geldiğini ifade eden Arabacı, son 2 yılda kent genelinde lavantaya yönelim olduğunu belirtti. Edirne Valiliği, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Odasının lavanta yetiştiriciliğine ilişkin projeleri bulunduğunu belirten Arabacı, şunları ifade etti: "Projede lavanta fidesi temini, fide yetiştirmek, çapalama ekipmanları almak, distilasyon (damıtma) üniteleri sağlamak gibi eylemler var. Amaç zayıf araziyi lavantayla verimli hale getirmek. Proje hayata geçtiğinde çiftçinin kafasındaki soru işaretleri sonlanacak. Pazarı nereden bulurum, fideyi nereden alırım, yağı nerede çıkartırım gibi sorunlarla karşılaşmayacak. Böyle olunca zayıf, kıraç arazide lavanta ekimleri artacak."
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan da Kırklareli için yeni bir ürün olan lavantanın son yıllarda iyi bir gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.
trakya
lavanta
kıraç arazi
destek
turizm
proje
tıbbi aromatik bitki