Trakya'da kuraklık endişesi

10 January Friday, 2014
Trakya Bölgesi'nde, yağışların yetersizliği nedeniyle buğdayların renklerinin değiştiği ve ekili alanlardaki bazı hastalıkların arttığı bildirildi.
Trakya'da kuraklık endişesi

Trakya Bölgesi'nde, yağışların yetersizliği nedeniyle oluşan kuraklık, buğday ekili alanları olumsuz etkiledi.

Kuraklık nedeniyle buğdayların renklerinin değiştiği ve ekili alanlardaki bazı hastalıkların arttığı bildirildi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne merkez ve ilçelerinde yaklaşık 1,5 milyon dönüm alanda buğday ekildiğini söyledi. Yağışın beklenenin altında olmasının ekili alanlarda çeşitli olumsuzluklara neden olduğunu vurgulayan Yorulmaz, şöyle konuştu:

"Kuraklığın verdiği zararı yerinde görmek için uzman ekiplerle tarlalarda inceleme yaptık. Buğdayda kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşanmaya başlanıyor. Bazı yerlerde buğday renk değiştirmiş, kırmızı bir renk almış. Buğdayın kuraklıktan dolayı tutunma sıkıntısı çektiğini tespit ettik. Ekili alanlarda kuraklığın olumsuz etkileri belli oluyor."

Yorulmaz, çiftçilerin "yağış olacak" umuduyla sürekli meteoroloji raporlarını takip ettiğini, kuraklığın üreticileri endişelendirdiğini dile getirdi.

Kış kuraklığının yaz kuraklığına benzemediğini ve tarımsal alanlar için çok tehlikeli olduğunu belirten Yorulmaz, "Kış kuraklığı çok tehlikelidir. Yaz kuraklığına benzemez. Kışın toprakta su depolanacak ki, mahsullerin kökleri ihtiyaç olduğunda bunları kullanabilsin. İnşallah bir an önce yağış olur da sıkıntı ortadan kalkar" diye konuştu.

"Son yılların en büyük kuraklığını yaşıyoruz"

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise, buğdaylarda kuraklığa bağlı olarak sararmalar meydana geldiğini söyledi.

Bu yıl Kırklareli merkezde 250 bin dekar alanda buğday ekildiğini belirten Şaylan, şöyle konuştu:

"Son yılların en büyük kuraklığını yaşıyoruz. Yağışlar çok az. Geçen yıl yağışlar çok iyi derken, hasada 3 ay kala yağış olmadı ve çiftçimiz beklediği verimi elde edemedi. İnşallah beklenen yağışlar olur da çiftçi rahat bir nefes alır."

"Buğdayda kök boğazı hastalığı oluşabilir"

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da, kuraklıktan dolayı kök boğazı hastalığı oluşabildiğini ancak şu anda büyütülecek bir durum olmadığını söyledi.

Hastalığın kış aylarında havaların sıcak gitmesinden de kaynaklandığını belirten Saygı, "Buğdayda kök boğazı hastalığı oluşabilir. Hastalığın olup olmadığı konusunda doğru neticelere varabilmek için henüz erken. Eğer hastalık varsa ocak ayının sonuna doğru kendini gösterecektir. Tarım arazilerinde yaptığımız incelemelerde korkacak bir durumla karşılaşmadık" dedi.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cevdet Soyak da, Tekirdağ'da yaklaşık 1 milyon 700 bin dekar hububat ekildiğini belirtti.

Buğdayda kök boğazı hastalığının yağışların az olması ve diğer faktörlerden dolayı ortaya çıkabileceğini aktaran Soyak, bu durumun ürünü nasıl etkileyeceği konusunda şu anda sağlıklı bilgi edinmenin zor olduğunu kaydetti.