Trakya bölgesinde buğdayını zamanında ilaçlamayan çiftçilerin ürünlerinde aşırı yağışlardan dolayı pas ve küllenme hastalığı tespit edildi.
Trakya bölgesinde buğdayını zamanında ilaçlamayan çiftçilerin ürünlerinde aşırı yağışlardan dolayı pas ve küllenme hastalığı tespit edildi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne'de bu yıl 400 bin dönümlük alanda buğday ekimi yapıldığını söyledi.
Aşırı yağışlardan dolayı bazı yerlerde buğdayda pas ve külleme hastalığının ortaya çıktığını ifade eden Yorulmaz, ''Bu sene tarlasına iyi bakmayan, ilaçlamaları zamanında yapmayan çiftçilerimizin ürünlerinde bu hastalık tespit edildi. Sıcak ve rutubet ise hastalığı tetikledi. Tam buğdayın tane tutma zamanında hastalık çıktı. Bu hastalık buğdayda yüzde 50'lere varan verim kaybına neden olabilir. Bundan sonra inşallah fazla yayılmaz. Çiftçilerimiz keşke ilaçlamayı, mücadeleyi zamanında yapsaydı'' diye konuştu.
Yorulmaz, bir süre önce çiftçilere buğdaylarını ilaçlamaları konusunda duyurular yaptıklarını dile getirerek, bu çağrıya uyan çiftçilerin ürünlerinin çok sağlıklı ve iyi olduğunu kaydetti.
Cengiz Yorulmaz, hastalığın, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, aşırı yağışlar ve azotlu gübrenin aşırı kullanımı sonucu oluştuğunu anlattı.
Edirne buğdayının çok kaliteli olduğunu ve piyasada aranır hale geldiğine işaret eden Yorulmaz, oda olarak çiftçilere her türlü desteği verdiklerini sözlerine ekledi.
''Hastalıklar yağış olan her dönemde görülebilir''
Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci da, aşırı yağışlar nedeniyle buğdayda küllenme ve pas hastalığının etkili olduğunu belirtti.
Yağışlı dönemlerde görülebilen hastalıkların, gerekli ilaç ve mücadele yapılarak önüne geçilebileceğini aktaran Keçeci, "Bu hastalıklar yağış olan her dönemde görülebilir. İlaçlarla düzelebilecek hastalıklardır. Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık gerekse ilaç firmalarına ait mühendisler bu konuda üreticilerimizi bilgilendiriyor. Küçük çapta don ve dolu vurdu bazı yerleri. Ancak herhangi bir zararımız yok'' ifadelerini kullandı.