"Trakya arısı"na talep arttı

02 May Friday, 2014
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca koruma altına alınan ve diğer arı ırklarına göre daha dirençli olan "Trakya arısı"na talep artıyor.

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, Trakya arısının, çalışkan ve hastalıklara karşı dirençli özellikleriyle kendisini Türkiye'ye kabul ettirdiğini söyledi. Farklı iklim koşullarına da uyum sağlayan Trakya arısının oldukça verimli olabildiğini belirten Ulus, mevsim şartlarının uygun olması halinde sezonda bir kovandan yaklaşık 50 kilogram bal alınabildiğini vurguladı.

Trakya arısının güçlü genetik yapısına da değinen Ulus, "Genetik yapısının ne kadar kıymetli olduğu ortada. Bütün dünyada hayvan ve bitki genleri koruma altında. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu çerçevede Trakya arısını genetik yapısı bozulmadan 2010'da koruma altına aldı. Bütün arıcılarımız da bu konuda hassas davranıyor. Arılar, genetiğinin korunması dolayısıyla değişik iklim koşullarına dayanıklılık, çalışkanlık, uzun ömürlülük, saflık ve kendini temizleyen özelliğini kaybetmedi. Bu da Trakya arısına gösterilen ilgiyi arttırdı" dedi.

Ulus, Trakya arısının genetik özellikleri nedeniyle Türkiye'nin birçok bölgesinden de rağbet gördüğünü dile getirdi. Bazı bölgelerde arı ölümleri nedeniyle popülasyonun azaldığını aktaran Ulus, şöyle devam etti: "İç Anadolu ve doğu Karadeniz bölgesinde, arı ölümleri nedeniyle oluşan açık Trakya arısıyla kapatılıyor. Talep, bölgelerdeki arı ölümlerine göre değişiyor. Bu yıl ölümlerin fazla olması nedeniyle talep fazla. Trakya arısı adeta İç Anadolu ve doğu Karadeniz'in sigortası oldu. Trakya arısı bakanlığımızca Kırklareli'nin batı bölgesinde oluşturulan izole alanda korunuyor. Biz de bundan çok memnunuz. Trakya arısını koruyacağız ve çoğaltacağız."

Ulus ayrıca, Ortadoğu Teknik ve Namık Kemal Üniversitesince yapılan araştırmaya göre, Trakya arısının diğer arı ırklarına göre 9 gün daha fazla yaşadığı ve Türkiye’nin en sakin arı ırklarından biri olduğunu kaydetti.