Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından, 25 ili kapsayan Tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılmasını hedefleyen projenin, Trabzon çalışmaları tamamlandı. Hedef; 40 Milyar dolarlık dünya pazarında pay sahibi olmak.
Haber : Özcan KAHYA
Kamera: Tolga URUN
Tıbbi ve aromatik bitkilerin insanlık tarihi kadar eski olduğunu hatırlatan Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun, bu bitkilerin insan sağlığında günümüzde de önemli olduğuna dikkat çekti. Olgun, “Genelde doğadan toplanıyordu. Bu da bazı türlerin yok olmasına neden oluyordu. Bu türlerin kültüre alınarak üretilmesi çalışmasını başlattık ” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Ekrem Sezik ise tabiattan elde edilen ilaçların önemine dikkat çekerek satılabilen Pazar değeri olan ürünlerin ekilmesi tavsiyesinde bulundu. Sezik, üreticilerin; oğulotu, melisa gibi ürünlere yönelmelerini ve üretim aşamasında mutlaka bakanlık ve sektör temsilcilerinden yardım almaları gerektiğini kaydetti. Sezik ayrıca, hasat aşamasında dikkat edilirse birkaç kez ürün alınabileceğini savundu.
40 yıldır Bilgin Tarım Ürünleri olarak çalışmalar yürüttüklerini belirten Firma Yetkilisi Süleyman Bilgin de “Avrupa’nın çeşitli ülkelerine tıbbi bitki ihracatı yapıyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesinde bu işi yapan tek firmayız. ” diye konuştu.
Sektörle ilgili yetiştiricilik, işletme ve mamul ürünler, pazarlama ve finansman olmak üzere 3 gruba ayrılan katılımcılar; Tıbbi ve aromatik bitkilerin her aşamasını değerlendirdi. 2 gün süren çalıştay, sonuç raporunun açıklanmasıyla son buldu.