Bakan Eker Çorum ziyaretinde yaptığı konuşmada, 'Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 42 vilayette. Yeni dönemde geri kalan 39 vilayette de buna benzer imkanlardan faydalandıracak yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz' dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 42 vilayette. Yeni dönemde geri kalan 39 vilayette de buna benzer imkânlardan faydalandıracak yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz" dedi.
Çeşitli programlara katılmak üzere Çorum'da bulunan Bakan Eker, TKDK tarafından başlatılan 25 projenin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün toplu açılış programı ve traktör dağıtım törenine katıldı.
TKDK aracılığıyla kırsalda tarıma önemli destekler sunduklarını belirten Bakan Eker, 42 ilde faaliyet gösteren kurumların geri kalan 39 ilde de yer alması için çalışma yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 42 vilayette. Yeni dönemde geri kalan 39 vilayette de buna benzer imkanlardan faydalandıracak yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bunu da buradan, Çorum'dan açıklıyoruz. Zaman zaman bize söylüyorlar. 'Niye Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bizim ilimizde yok, sadece 42 ilde var?'. Biz diğer illere de benzer bir mekanizma ile benzer bir kırsal kalkınma projesi hayata geçiriyoruz."
"Kırsaldaki vatandaşlarımızı orada tutmamız lazım"
Kırsaldaki vatandaşların mutlaka desteklenmesi gerektiğini, aksi takdirde şehirlere göçün artış göstereceğini vurgulayan Bakan Eker, şöyle devam etti:
"Kırsaldaki vatandaşlarımızı orada, tarımın içerisinde tutmamız lazım. Onların orada karnını doyuracak, refahını teminat altına alacak şekilde projeler uygulamazsak, onlar şehirlere gelirler ve şehre geldiklerinde de bu defa çok daha yüksek bir maliyetle karşımıza başka bir sorun alanı çıkar. Hem eldeki imkanımızı doğru kullanmak, topraklarımızı verimli kullanmak, ekonomimizi tarım üzerinden büyütmek, geliştirmek, tarıma dayalı ihracatımızı artırmak hem de kırsal alandaki vatandaşlarımızın, çiftçinin refahını artırmak için bu tür desteklerin kırsal kalkınma yatırımlarının yapılması lazım. Onun için buna önemli kaynak aktardık. Kaynak aktarmaya da devam ediyoruz."
Tarım arazileri uydu üzerinden takip ediliyor
Tarımsal alt yapının modernleştirilmesi konusuna da büyük önem verdiklerini belirten Bakan Eker, bu konuda mutlaka teknoloji girdisinin de kullanılması gerektiğine dikkati çekti.
Bakanlık olarak tarım arazilerinin takibi, parselasyonların dijital ortama aktarılması konusunda önemli çalışmalara imza attıklarının altını çizen Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Uydu teknolojileri kullanıyoruz. Tarımsal alt yapımızı modernleştirdik. Sahada 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimimiz var. Ayrıca 85 sosyolog aldık. Niye? Çünkü kırsal alan sosyolojisi çok önemli. Toplumun ihtiyacını bilen, onları değerlendirebilen bir bakış açısı gerekiyor. Onun için sosyologların katkısı önemliydi. Her ilde de bir sosyoloğumuz var. İletişim uzmanları aldık ve tarım televizyonunu kurduk. Türkiye'nin bütün tarım arazilerinin parsellerini dijital ortama aktardık. 32 milyonun üzerindeki tarım parselinin her birinin numarası var. Bilgisayara girdiğimiz zaman biz bütün parselin özelliklerini anında görebiliyoruz. Ekili mi, dikili mi, sulu mu, kuru mu, hepsini biliyoruz. Uydu fotoğrafları ile takip ediyoruz. Dolayısıyla tarımı modernleştirecek alt yapı çalışmalarına da çok önem veriyoruz."
Tarımsal ham maddenin gıda sanayine dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Bakan Eker, "Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın üretim yapan çiftçilerimizin ürettikleri tarımsal ham maddeyi bir gıda sanayisine dönüştürmemiz gerekiyor. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi, bu düşüncenin ürünüdür" dedi.
Çorum'un Türkiye'nin başka illerinde üretilen nohudu getirerek leblebi ürettiğine dikkati çeken Eker, "Çorum'da un sanayisi de gelişmiş, bunu da biliyoruz. Biz şimdi kırsal kalkınma yatırımlarıyla tarımın ve hayvancılığın bütün alanlarında acaba ne kadar yeni gıda sanayisi geliştiririz bunun çabasındayız. İşsiz gençlerimize iş bulacağız. Hem yeni gıda markaları geliştireceğiz hem daha verimli çalışacağız hem de tarıma dayalı sanayiyi geliştireceğiz. Ebedi servet alanı olan tarım arazilerinin verime, berekete, istihdama, kalkınmaya dönüşmesi budur" diye konuştu.
Bakan Eker, konuşmasının ardından TKDK'nın sağladığı hibe ve desteklerle hayata geçirilen 25 projeyle il müdürlüğü binasının açılışını gerçekleştirdi. Eker, ayrıca hibe desteklemeleri kapsamında üreticilere dağıtılacak 246 traktörden 15'ini sahiplerine teslim etti.