Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'ne TMO Genel Müdürü Ayhan Karayama'nın atandığını açıkladı.
Haber : Ercan AKSOY
Kamera : Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Bakan Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Besi amaç canlı hayvan ithal edilmesi yetkisini Et ve Süt Kurumuna (ESK) vermeyi düşündüklerini belirten Çelik, "Karar yayınlanınca ülke içindeki talepler ESK tarafından alınacak ve hayvanlar Türkiye'ye getirilecek" dedi.
Tarım Kredi Genel Müdürlüğü’ne Ayhan Karayama'nın getirildiğini belirten Çelik, yeni yönetim ile beraber yeni bir döneme girildiğini ve birçok konuda değişiklik yaşanacağını ifade etti.
Geçmişi 153 yıl önceye dayanan Tarım Kredi'nin, 36 bin yerleşim yerinde faaliyet yürüten modern bir tarım örgütlenmesi olduğunun altını çizen Bakan Çelik, çiftçilerin son 13 yılda Tarım Kredi'den 38 milyar lira kredi kullandığını dile getirdi. Bu kredilerin yüzde 67'sinin ayni olarak gerçekleştiğini aktaran Çelik, kredi hacminin ise 6 milyar 405 milyon liraya yükseldiğine işaret etti.
“Tarım Kredi Kooperatifleri artık maaşlarla gündeme gelmeyecek”
Tarım Kredi'nin tarımsal kredilerde en büyük ikinci kuruluş haline geldiğini belirten Bakan Çelik, kurumda yeni yönetim ile beraber yeni bir döneme girildiği ve birçok konuda değişiklik yaşanacağı müjdesini de verdi. Zaman zaman Tarım Kredi’nin büyük hizmetlerinin yanında maaş/ücret konusunda hiç hak etmediği eleştirilerle de gündeme geldiğini hatırlatan Çelik, kurumun adının artık bu konularla duyulmasının önüne geçeceklerini aktardı. Faruk Çelik, genel müdür de dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerin maaşlarında yüzde 70’lere varan düşüşler gerçekleştirileceğini kaydetti.
“Şirket sayısı azalacak; verimsiz şirketler tasfiye edilecek”
Önemli bir kararın da şirket sayısı ve faaliyetleri konusunda alındığını anlatan Çelik, Tarım Kredi'nin bünyesinde iştirak olarak 13 şirketin bulunduğunu, alt şirket olarak ifade edilen şirket sayısının da 13 civarında olduğunu bildirdi.
Çelik, bunların arasında rekabetçi olamayanlar, karlılık sorunu yaşayanlar, birleşmesi uygun bulunanların tek tek ele alınacağını, şirket sayısında ciddi bir azalma olacağını vurgulayarak, "Şu anda verimsiz şirketlerin tasfiyesi yoluna gidilmesi kararı alındı" diye konuştu.
Gübretaş'ın ve Negmar'ın da alt şirketleri olduğuna dikkati çeken Çelik, "Bu şirketlerde de yönetim çalışmalarını sürdürecek, tasfiye edilmesi gerekenler tasfiye edilmeli, birleştirilmesi gerekenler birleştirilmeli, hareket kabiliyeti daha güçlü olan bir Tarım Kredi Kooperatifi'ne doğru gidiş açısından da bu kararlar doğru ve isabetli kararlardır" ifadelerini kullandı.
"Maliyetlerin düşürülmesi sağlanacak"
Bakan Çelik, girdi maliyetleri konusunda da yeni uygulamalara geçileceğini, damızlık, tohum, ilaç ve gübre gibi üreticilerin doğrudan kullandığı girdilerde maliyetlerin düşürülmesi çalışmalarının hızlandırılacağını, böylelikle üreticilerin bu ürünlere daha uygun şartlarda erişebileceğini söyledi.
Kurumsal karlılık yerine sektörel kazancın hedef alınacağının altını çizen Çelik, özellikle et ve süt gibi tüketicileri direkt ilgilendiren konularda ilgili kamu kuruluşları ile koordineli hareket edileceğini bildirdi.
Çelik, üreticilerin mahsullerinin daha az aracı ile tüketiciye ulaşması konusunda da Tarım Kredi'nin gelecek dönem daha aktif görev yapacağını, regülasyon görevini yerine getirme konusunda çok ciddi başarılara imza atacağını kaydetti.
Bakan Çelik, yeni dönemde Ziraat Bankası'nın Tarım Kredi'ye ve çiftçiye bakış konusunda katkılarının yeniden gözden geçirilmesi için temaslarını sürdürdüklerini anlattı.
Finans kurumu, Ziraat Bankası, Tarım Kredi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile tek yumruk halinde çiftçinin sorunlarını çözme konusunda ortak bir irade sergileyeceklerini belirten Çelik, üreticilere düşük faizli kredi kullandırabilmek için ucuz finans kaynakları bulmak üzere ek çalışma yapılma ihtiyacının bulunduğunu söyledi.
ESK'ye besi hayvanı ithalatı yetkisi
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ESK'nin nisanda Bosna Hersek'ten alınacak kırmızı etle ilgili ihale düzenlemesinin söz konusu olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"ESK, önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı açıklayacağız, yurt dışından canlı besi hayvanı getirilmesi ile ilgili yetkiyi alma konusunda çalışmalarımız var. Kısa süre içerisinde netleşince, canlı hayvanın besi amaçlı getirilmesi görevini ESK'ye vermeyi düşünüyoruz. İnşallah karar yayınlanınca ülke içindeki talepler ESK tarafından alınacak ve hayvanlar Türkiye'ye getirilecektir. Bu dışarıda rekabeti düşürücü, şu anda çok yoğun olan rekabet ortamını lehimize dönüştürecek bir adım. Bu bakış açımızın ette üretim girdilerinin düşmesinde çok etkili olacağı inancı içindeyiz."