Tarım ve Kırsal Kalkınma Girişimcileri Konya’da gençlerle buluştu. Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri kapsamında düzenlenen söyleşi de destek alıp işlerini büyüten girişimciler deneyimlerini anlattı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun sağladığı destekler hakkında önemli bilgilerin verildiği panele ilgi yoğundu.
Haber: Neslihan AKTAŞ Kamera: Mustafa ÇOŞKUN
Arıcılıktan yenilenebilir enerjiye, hayvancılıktan çömlekçiliğe…
Girişimci ruhlu bütün çiftçilere her konuda destek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Konya’da düzenlenen panelde gençlere tanıtıldı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Devlet Teşvikleri Tanıtım Günlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı standında katılımcıları bilgilendiren uzmanlar girişimci çiftçilerle de bir söyleşi yaptı.
Kırsal kalkınma desteği alıp Konya’da projelerini hayata geçiren girişimci çiftçiler, İletişim Uzmanı Hasan Çoban’ın moderatörlüğünde deneyimlerini gençlerle paylaştı.
Farklı alanlarda projeleriyle destek alıp işlerini büyüten girişimci çiftçiler, kırsal kalkınma desteklerinden nasıl faydalandıklarını Web Tarım TV’ye anlattı.
Kırsal kalkınma desteklerinden yaralanıp arıcılık tesisi kuran Elif Merve Erçin, “Projemiz 470 kovanlık bir arı projesi. Projeyi devlet teşvikiyle aldık. Veteriner hekimlerle beraber çalışıyoruz. Onların aracılığıyla projeyi duyduk. Projemiz onaylandı.
Girişimci Serdar Keski hibe başvurusu sürecini şöyle anlattı: “Öncelikle sosyal medya hesaplarından bilgimiz oldu. Bizim gözümüz baya korkmuştu. İşin içine girdiğimiz zaman aslında çok da zor olmadığını gördük. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundaki arkadaşlarımızın da büyük desteğiyle projemize müracaat ettik. Projemiz kabul edildi.”
Kırsal kalkınma desteklerinin en verimli şekilde kullanan üreticilerden Veli Ekiz, çevreci bir projeyle başarıyı yakaladığını belirterek, “Tohum üretim tesisimizin çatısına güneş enerjisi panelleri kurduk. Kendi enerjimizi ürettiğimiz gibi fazlasını da devlete satabilir duruma geldik şu anda. Ekstra bir gelir oldu bize. Kendi gücümüz yoktu, bunun yarısını yapabilirdik. Devlet de destek verince çok güzel bir yatırım oldu bizim için.” ifadelerini kullandı.
Girişimci çiftçilerin hedefleri de desteklerle birlikte büyüyor. Konyalı üretici Ahmet Erkoyuncu da hayvancılık tesisini desteklemelerle büyütmüş. Hedeflerinin daha büyük olduğunu söyleyen Erkoyuncu, “Konya, Çumra’da süt hayvancılığı işletmemiz var. Yenilikler, büyümek için belli bir bütçe gerekiyordu. Bunu ne kadar aza indirebilirsek karlıdır diyerek araştırmalara girdik. Daha sonra IPARD’dan haberimiz oldu. Başvurumuzu yaptık, onaylandı. Desteğimizi de yeterince aldık. Sağılır 500 küçükbaş hayvanımız bulunmakta. 3 bin başa gelinceye kadar büyümeyi düşünüyoruz.” dedi.
İletişim Uzmanı Hasan Çoban, Kırsal kalkınma desteklerinde kadın girişimcilere ve gençlere öncelik verildiğine dikkat çekti.
Kurduğu işletmede kadın çalışanları istihdam etmeye gayret ettiğini dile getiren Elif Merve Erçin, “Arı birazcık zor bir iş ama üstesinden geliyoruz. Başardık. Zaten bizim projemiz de kadın girişimcilere destek olması amacıyla çalışanlarımızı da o yönde düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Çevrelerine örnek girişimci çiftçiler, kendi işletmesini kurmak isteyenlere de mutlaka kırsal kalkınma desteklerinden yararlanmalarını tavsiye ediyor.
Serdar Keski girişimci olmak isteyenlere, “Üreten bir Türkiye için devletimiz elinden geleni yapıyor. İmalatçısını teşvik etmek noktasında gereken çaba ve gayreti gösteriyor. Çekinmeden bu projelere adapte olmamız lazım.” Tavsiyesinde bulundu.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu destekleri girişimci olmak isteyenlere fırsatlar sunmaya devam ediyor.
tkdk
ıpard
destek
hibe
girişimci
çiftçi
proje
genç
kadın
tarım ve orman