İthalat Fiyatları Dengeledi

14 November Sunday, 2010
Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu, Başta Trakya Bölgesi Olmak Üzere Türkiye Genelinde Kurbanlıkla İlgili Bir Sıkıntı Yaşanmayacağını Söyledi
İthalat Fiyatları Dengeledi

Mirmahmutoğlu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Ulaş beldesindeki 71 bin 260 baş ithal küçükbaşın bulunduğu çiftliği ziyaret ederek, burada incelemelerde bulundu.

Trakya İçin Gereken Her Türlü Önlem Alındı Mirmahmutoğlu, yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen hayvan ithalatının fiyatları dengelediğini bildirdi. Trakya Bölgesini şap hastalığından ari hale getirdiklerini, Türkiye'nin bu statüyü kazanmak için 3 yıl çalıştığını, bunun Avrupa Birliği ile gıda faslının müzakereye açılmasının şartlarından biri olduğunu söyledi. Mirmahmutoğulları, "Türkiye'nin bu durumunu muhafaza etmesi gerekiyor. Trakya'da 453 bin büyükbaş, 768 bin küçükbaş hayvan varlığımız var. Kurban Bayramı dolayısıyla Şap hastalığı riskine karşı ilave tedbirler aldık. Trakya bölgesine, dünyada şap hastalığı görülmeyen ülkelerden Avustralya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden hayvan ithalatı için izin verildi. Et Balık Kurumu da hayvan getiriyor. Et Balık Kurumu'nun büyükbaş hayvanları satacağı kilogram fiyatı 8,5 liradır. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını ucuz fiyata temin ediyorlar. Buradaki tesislerimize yoğun bir ilgi var" dedi. Kıyma Fiyatı Yüzde 15 Düştü 2007 ve 2008'deki kuraklıkta yem üretiminin azaldığını ve buna bağlı olarak fiyatların yükseldiğini belirten Mirmahmutoğlu, fiyatlar yükselince vatandaşın erkek hayvanları elinden çıkarıp besicilere sattığını ifade etti. 2009'un başında da kuraklık korkusuyla vatandaşın erkek hayvanları elinden çıkardığını anlatan Mirmahmutoğlu, o zamanlarda işletmelerin hayvanları çok ucuza aldığını ve sürekli fiyatın artacağını söylediklerini anlattı. Mirmahmutoğlu, şunları kaydetti: "O zamanlar işletmeler çok kâr etti. Ama şimdi her şey normale döndü. Büyük perakendecilerin satış fiyatlarını sürekli takip ediyoruz. Bugün itibariyle kıyma fiyatları yüzde 15 düştü. Bütün bunlara rağmen Türkiye'de hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor. Uruguay gibi ülkelerde yukarıdan yağmur yağar aşağıdan ot biter. Türkiye böyle bir ülke değil. Burada 150 çeşit ürün yetişiyor. Böyle bir ülkede hayvancılık tabii marjinal alanlara kaymak durumunda. Hayvancılık Desteği Yüzde 4'ten Yüzde 22'ye Yükseldi Onun için devlet hayvancılığı her zaman desteklemeli. Biz de 7 sene önce hayvancılığa 83 milyon TL olan desteği, 1 milyar 253 milyon TL'ye çıkardık. Bunun toplam tarım desteği içerisindeki payı yüzde 4'tü, yüzde 22,5'e çıkarttık. Ayrıca sıfır faizli 7 yıl uygulamalı bir tedbir kredisi uygulamaya koyduk. Bu uygulamayla 25 bin yeni işletme kuruldu. Bu da hayvancılığa verilen desteği gösteriyor. Bu bölgenin ihtiyacını 25 bin büyükbaş 200 bin de küçükbaş karşılıyor. Ancak vatandaşın sıkıntı yaşamaması için küçükbaş sayısını 300 bine çıkarıyoruz. Başta Trakya olmak üzere Türkiye, kurbanlıkla ilgili bir sıkıntı yaşamayacak."