Coğrafi işarete sahip olan Yamula patlıcanının rekoltesi bu yıl geçen yıla oranla yüzde 100 artarak 500 tonu aştı.
Kendisine özgü aroma ve tat özellikleriyle diğer çeşitlerinden ayrılan Yamula patlıcanı, uzun yıllardır Kayseri'nin Yemliha Mahallesi'nde çiftçiler tarafından yetiştiriliyor.
Kısa süre önce hasadına başlanan, çekirdeksiz Yamula patlıcanı, yavaş yavaş tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
Yetiştirme ve hasadındaki zorluklar nedeniyle daha çok kalabalık aileler tarafından ekilen Yamula patlıcanının hasadında en büyük görev kadınlara düşüyor. Sabahın erken saatlerinde tarlanın yolunu tutan kadınlar, yaprakları dikenli olan patlıcanı toplamak için eldiven, güneşten korunmak için de şapka kullanıyor.
Çiftçi kadınların en büyük derdi ise bin bir emekle yetiştirdikleri patlıcanın taklitlerinin hasattan çok daha önce tezgâhlarda yer alması.
"Yamula patlıcanının taklitlerinden sakının"
Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Ulusoy konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Yemliha'nın sulama imkânlarının zenginliğinden dolayı bir tarım kültürüne sahip olduğunu, yoğunlukla bölgede Yamula patlıcanı, şeker pancarı ve ayçiçeği üretimi yaptıklarını söyledi.
Yemliha'ya özgü Yamula patlıcanının 1960 yılından bu yana hasadının yapıldığını belirten Ulusoy, kurdukları kooperatif sayesinde çiftçiyi de koruduklarını dile getirdi.
Tarlada çalışan çiftçi kadınlardan Fatma Çerçi de patlıcan hasadının çok zahmetli olduğunu, patlıcanı zamanında toplamak için ailece tarlada çalıştıklarını ifade etti.