Tescilli “Manisa Asma Yaprağı” için lansman yapıldı

12 June Monday, 2023
“Manisa Asma Yaprağı” da Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Ürünün coğrafi işaret almasının ardından marka değerini artırıcı çalışmalar sürüyor. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen lansman toplantısında asma üretiminin iki kat artabileceği belirtildi. Kaliteli üretimin ön plana çıkmasıyla daha çok ihracat geliri elde edilmesi bekleniyor.
Tescilli  “Manisa Asma Yaprağı” için lansman yapıldı
Haber: Manisa İl Enformasyon
 
Manisa Asma Yaprağı Lansman Toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapıldı.

Toplantıda Türk Patent Enstitüsünce coğrafi işaretle tescillenen Manisa Asma Yaprağı ile ilgili çalışmalar konuşuldu.

Toplantıda konuşan Vali Yaşar Karadeniz, tescilleştirme sürecini yürütmesinden dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teşekkür etti. Vali Karadeniz konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hem tanınırlığı hem talebi artıracak. Bu talep de buradaki çiftçilerimizin emeğini karşılığını hem çiftçilerimizin hem de o sektördeki kişilerin emeklerinin karşılığını daha iyi almasını sağlayacak. Coğrafi işaret konusu ülkemiz açısından önemli. Tarımsal üründe ihracatı artırmanın yollarından birisi ürünün miktarını artırmak değil ürünün marka değerini artırarak ondan daha fazla gelir elde edebilmektir aslında. Kastettiğim şu. Burası aynı zamanda zeytin memleketi. 20 litrelik bir zeytinyağı ile 250 cc’lik bir özel tasarlanmış şişeyle elde edeceğiniz gelir hemen hemen aynı olabiliyor bugünkü dünyada. İşte önemli olan bunu başarabilmektir. Böylece daha az ürünle, marka değerini artırırsak ve gelirini artırırsak o zaman ihracat için iç piyasadan daha fazla ürün çekmemize gerek kalmaz ve iç piyasadaki tüketicilerimizin de olumsuzluklarla karşılaşmasının önüne geçeriz. Dolayısıyla markalaşmaya her yönden değer vermemiz lazım. Manisa’nın da markalaşacak çok sayıda ürünü var.”

Diğer bir konuşmacı olan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk de üretim kapasitenin iki kat artabileceğini vurguladı.

İl Müdürü Öztürk üreticilere desteklerin devam edeceğini belirterek, “Bu süreç biraz uzun oluyor. 2023 yılına geldiğimizde tescil belgemizi almış olduk. Tescil belgesini alınca herkes Manisa Asma Yaprağı adı altında üzüm satamasın dedik. Bu belge bizdeyse bizden izin belgesi almadan kimse Manisa Asma Yaprağı'nı kullanarak satış yapmasın dedik. Tabi biz bu coğrafi işareti salamura yaprak için aldık çünkü ticarete konu olan tarafı burası. Taze olarak çok kısa piyasada kalıyor çünkü. Manisa'nın değerleri bundan sonra katma değerli olarak Manisa'ya değer katmaya devam edecek. Manisa Asma Yaprağı tescil özelliklerinden bahsedersek, ince, az tüylü ve çoğunlukla dilimsiz, damarsız veya az damarlı, çok koyu olmayan yaprak yeşili rengindedir. Ayrıca hazır tüketim için tercih edilmesinde ağırlık ve boyut özelliklerinin de etkisi vardır. Manisa’da asma yaprakları salamuraya işlenerek veya konservesi yapılarak pazarlanır. Asma yaprağı hasat edildiği dönemin sıcak dönemde olmasından dolayı hasat edildikten sonra hemen işlenmesi yani salamura edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle taze yaprağa değil salamura edilen Manisa Asma Yaprağına coğrafi işaret alınmıştır” dedi.
manisa tarım orman asma üzüm yaprak tescil