Ters lale ıslah çalışmalarının devam ettiği Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü, dışa bağımlı kalmadan kendi lalelerimizi, ülkemiz süs bitkileri sektörüne kazandırmayı hedefliyor.
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürü Birol Karadoğan, ters lale ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirterek, dışa bağımlı kalmadan kendi lalelerimizi ülkemiz süs bitkileri sektörüne kazandırmayı arzuladıklarını söyledi.
Karadoğan, TÜBİTAK'ın desteğiyle yürüttükleri "Türkiye Fritillaria L. (ters lale) Türlerinde Çeşit Geliştirme ve Yeni Çeşitlerin Sektöre Kazandırılması Projesi" hakkında bilgi verdi.
Projenin iki etaptan oluştuğunu belirten Karadoğan, 2006-2009 yılları arasında 20 ilden ters lalelerin toplatıldığını, ıslah çalışmalarının ise 2010 yılından itibaren başladığını dile getirdi. Islah çalışmaları uzun soluklu olduğu için sonuçların geç alındığını kaydeden Karadoğan,'Lale' denilince akla hep Hollanda'nın geldiğini ama ters lale konusunda Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonun Türkiye'de çalışan tek kuruluş olduğunu belirtti.
Süs bitkileri sektörüne iyi çeşitler kazandırma konusunda umutlu olduklarını vurgulayan Karadoğan, türler arasında melezlemeler ve seleksiyon ıslahı çalışmasının devam ettiğini dile getirdi.
Proje sorumlusu ziraat mühendisi Meral Aslay ise Türkiye'de ters lale gen havuzunun, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda bulunduğunu belirterek, bu gen havuzunda mevcut türler arası melezleme, seleksiyon ve mutasyon ıslahı yaptıklarını belirtti.
Doğadan topladıkları 32 tür ters laleden 40 bin soğan elde ettiklerini ve 2014 sonu itibarıyla tescil işlemlerine başvuracaklarını söyleyen Aslay, tescil işleminden sonra çeşitleri, süs bitkileri sektörüyle tanıştıracaklarını ve Türkiye'nin ters lalelerinin, kurumun koruması altında olduğunu kaydetti.