Tekirdağ'da Ramazan ayında gıda denetimleri arttı. Denetimlere Tekirdağ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Gıda ve Yem Şube Müdürü Kamil Yaman ve Süleymanpaşa İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri katıldı.
Yapılan denetim hakkında bir açıklama yapan İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca “Sayın Bakanımızın talimatıyla 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca denetim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bütün ürünlerin üretiminden tüketimine, son kullanıcıya kadar var olduğumuzu belirtmiştik. Bizler de Ramazan ayı öncesinde vatandaşlarımızın yoğun olarak gıda ürünleri satın aldığı yerlerde denetime çıktık.” dedi.
İl Müdürü olarak yapılan denetimlerden bazılarına katıldığını belirten Sarıkoca, “Ekiplerimiz tarafından ekmek ve pide fırınları, unlu mamul ve baklava üreten ve satan işyerleri, pastacılık üretim ve satış yerleri, şekerli mamul üreten ve satan işyerleri, tabldot yemek üreten işyerleri 11 İlçemizde yoğun bir şekilde denetlenmektedir. Denetlenen işletmelere haber verilmeden gidilmesine rağmen şuan için olumsuz bir duruma rastlamadık. Zaman zaman ürünlerin muhafaza sıcaklıkları ve tüketiciyi bilgilendirmek için kullanılan etiket bilgileri ile ilgili karşılaştığımız sorunlarda işletmelerimize gerekli uyarıları yapmaktayız.” şeklinde konuştu.
Sarıkoca, denetimlerde insan sağlığının korunması ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri için işletmelerin her açıdan kontrol edilirken özellikle ürünlerin Bakanlıkça izin verilen kayıtlı veya onaylı işletmelerde üretilmesi, son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi, ürün muhafaza koşulları, çalışan personel hijyeni açılarından gıda mevzuatı kapsamında üretim yapıp yapmadıklarının kontrol edildiğini kaydetti.
İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, asgari teknik hijyen şartlarına uymayan ve halk sağlığını tehlikeye atan işletmelere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince gerekli yasal işlemler uygulanacağını da sözlerine ekledi.
Sarıkoca ayrıca tüketicileri Alo 174 hattını etkin bir şekilde kullanmaları konusunda da uyardı. Sarıkoca, “En iyi denetçi her zaman için tüketicilerimizin kendileridir. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicilerin katılımları ile mümkündür. Tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikâyet hakkı bulunmaktadır. Bu nedenle; Gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketiciler de "Alo 174 Gıda Hattı"nı arayarak ihbarda bulunabilmektedirler.” dedi.