Tek Tıp Tek Bilim Konferansı

06 November Thursday, 2014
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, "Tek Tıp ve Tek Bilim" konulu bir toplantı düzenlendi.
Tek Tıp Tek Bilim Konferansı

Haber: Ercan AKSOY

Kamera: Ümit YILDIRIM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, “Tek Tıp ve Tek Bilim” konulu bir toplantı düzenlendi.

 

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Trevor Ames ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sriramo Rao’nun Bakanlığı ziyareti vesilesiyle düzenlenen toplantıda insan-hayvan-çevre ilişkisi çerçevesinde ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik entegre bir yaklaşım olan Tek Tıp ve Tek Bilim kavramı konuşuldu.

 

Konferansın katılımcıları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Trevor Ames ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sriramo Rao’nun yanı sıra Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. Aziz Arda Sancak, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Halil İbrahim Gül, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan yer aldı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç konferansın açılışında yaptığı konuşmada Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptıkları ziyarette bir programa ortak olduklarını ve bu program çerçevesinde hayvan, insan ve çevre ilişkisi çerçevesinde yeni yaklaşımlar konulu bir anlayışın paydaşı haline geldiklerini kaydetti.

 

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. Aziz Arda Sancak ise dünya nüfusunun 2050 yılı itibariyle 9.6 milyara ulaşması ve gıda ihtiyacının yüzde 70 oranında artmasının beklendiğini ifade etti. Sancak, ortaya çıkan yeni salgın hastalıklar ve artan nüfusu besleyebilme gibi sorunlar da göz önüne alındığında, “Tek Tıp ve Tek Bilim” kavramının giderek daha da önemli bir noktaya geldiğini ifade etti. Bu kavramın sürekli gelişmekte olduğunu belirten Sancak, Bakanlık olarak bu sürecin içinde olmaya önem verdiklerini söyledi.

 

Tek Tıp Tek Sağlık konsepti hakkında bilgiler de veren Doç. Dr. Aziz Arda Sancak “Herkesin bildiği gibi bir Tek Tıp Tek Sağlık konsepti mevcut. One Health One Medicine diye ortaya çıkan bir konsept. Tek Tıp Tek Sağlık konseptini çalıştıran büyük bir çark var. Bu da Tek Tıp Tek Bilim, One Health One Science olarak geçmekte. Bu, oldukça önemli. Şu an dünyada yeni gıda kaynaklarıyla ilgili büyük bir arayış var. Bununla beraber yeni hastalıklar çıkıyor. Artan nüfusu beslemek için ekstra bir efor sarf ediliyor ve bütün bunların oluşması için de bu Tek Tıp Tek Bilim’in büyük bir önemi var. Bu sürekli gelişen bir düzen.” dedi.

 

Tek Tıp Tek Sağlık konseptinin ardındın onu destekleyen Tek Tıp Tek Bilim anlayışının çıktığını ondan sonra da Tek Tıp Tek Yönetmelik, One Health One Policy tarzında bir gelişmeye doğru gidildiğini ifade eden Sancak, konuşmasını “AB, tarımda tek bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Büyük ortaklıklar içerisinde tek bir yönetmelik ortaya çıkıyor. Bunun içinde de One Health One Science var. Biz de bu grupların içinde olmamız lazım düşüncesiyle bu çalışmaları ve gelişmeleri bizzat içerisinde olarak takip ediyoruz.” şeklinde sürdürdü.

 

Konferansa Minnesota Üniversitesi’nden katılan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Trevor Ames, Minnesota Üniversitesi bünyesinde “Tek Tıp ve Tek Bilim” kavramı çerçevesinde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ardından “Tek Tıp ve Tek Bilim” kavramının önemi üzerinde duran Ames, bugün insan-hayvan ve çevre etkileşimi çerçevesinde ortaya çıkan sorunların çözümünde bilim temelli yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu, insan, hayvan ve çevre konularına bireysel olarak değil, çok disiplinli ve entegre bir bakış açısıyla yaklaşmak gerektiğini belirtti.

 

Prof. Dr. Ames şunları kaydetti:

 

“Halk sağlığı personellerinin tek sağlık kavramını desteklemelerini önemsiyoruz. İnsan toplulukları, yaban hayat, evcil hayvanlar arasındaki sağlık sorunları sadece yaban hayatını etkilemiyor. O bölgedeki ekonomiyi ve sosyal hayatı da etkiliyor. Tek Sağlık konusundaki yaklaşımların başarıya ulaşması için bilim temelli çalışmalara ihtiyaç var. Tek Sağlık açısından sadece bir grubu değil kanser, diyabet gibi her iki popülasyonu etkileyen edinilmiş hastalıkları da değerlendiriyoruz. Karşılaştırmalı tıp çalışmalarını önemsiyoruz.”

 

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sriramo Rao ise konuşmasında katılımcılara 27-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ICOMOS (International Conference on One Medicine One Science) toplantısında yapılan sunumu özetledi. Rao, Minnesota Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde yapılan uluslararası konferansa çok çeşitli çevrelerden katılımcıların dâhil olduğunu ve tarım, tıp, sanayi, eğitim, siyasi çevreden birçok katılımcının bu ortak amaç için bir araya geldiğini belirtti.

 

Rao ayrıca 2016 yılı Nisan ayında düzenlenmesi planlanan 2. Tek Tıp ve Tek Bilim Konferansı hakkındaki planlarını da katılımcılarla paylaştı.

 

Katılımcıların toplantının devamında “Tek Tıp ve Tek Bilim” kavramına ilişkin pratikte karşılaşılan sorunlar ve benzeri hususlar hakkında tartışma fırsatı bulduğu konferansın son bölümünde Gıda ve Kontrol Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, Bakanlığın bu yaklaşımı esas alarak, 2009 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi verdi.