Tıbbi ve aromatik bitki paneli

11 April Tuesday, 2017
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitki Paneli büyük ilgi gördü.
Tıbbi ve aromatik bitki paneli

Haber: Selma EREZ

Kamera: Uğur ACAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" projesi kapsamında Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bir panel düzenledi.

Panel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler paneline başta Muğla Valisi Amir Çiçek ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, il protokolü ile ziraat odaları başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve üreticiler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Muğla İl, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırt Erkal yaptı. Erkal yaptığı konuşmada projenin il ve ülke ekonomisi için önemine değinerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Erkal, Muğla'nın endemik bitki zengini bir il olduğunu vurgulayarak, bu projenin zenginliğin korunarak devamlılığı açısından önemli olduğunu ve panelin hayırlı olmasını diledi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Ercan Türktemel ise konuşmasında Bakanlığın ıtri bitkiler konusundaki çalışmalarına değinerek ıtri bitkilerin ülkemiz ve dünyamızın yanı sıra insan sağlığı açısında da önemine değindi.

Muğla Valisi Amir Çiçek ise Muğla'nın son yıllarda tarımda atak yaptığını, bunu yakından takip ettiğini söyledi. Endemik bitkilerin insan sağlığı açısından önemine de vurgu yapan Çiçek, bu konunu 2014 yılından bu yana bir mevzuatı olduğunun altını çizdi. Doğada olan bu bitkilerin korunması ve kültüre alınarak yaygınlaştırılması çalışmalarında herkese görev düştüğünü belirten Çiçek, başta mülki amirlerin, kurumların, ziraat odalarının ve özellikle üreticilerin görevleri olduğunu ve bunların dikkate alınması gerektiğini söyledi. Bu bitkilerin yurt dışına çeşitli yollarla götürüldüğünü ve işlenerek ülkemize satıldığını vurgulayan Çiçek, bunun önlemlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Bakanlık düzeyinde proje tanıtımını Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Ali Ulukütük, il projesini ise İl Müdürlüğü Bitkisel üretim Şube Müdürü Mesut Durmuş yaptı.

Kısa tanıtım filminin ardından panele başlandı. Panele Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden Dr. Ünal Karık, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Emine Bayram, Üsküdar Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Fitoterapist Şaduman Karaca, Muğla Sıtkı koçman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nazan Demir, Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden Şube Müdürü Yüksel Yanmadık ve Efesus Firmasından Özer Bal konuşmacı olarak katıldı. Panelin ardından katılımcıların soruları cevaplandırılarak, kozmetik ile ilgili workshop yapıldı.