Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüünde (AKSAM), insanın dolaşım sistemine enjekte ettiği enzimlerle vücutta onarıcı ve uyarıcı etkisi bulunduğu belirtilen tıbbi sülüklerin kayıt altına alınması konusunda çalışmalar yapılıyor.
İnsanın dolaşım sistemine enjekte ettiği enzimlerle vücutta onarıcı ve uyarıcı etkisi bulunduğu belirtilen ve plastik cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi alanlarda destekleyici tedavi aracı olarak kullanılan tıbbi sülüklerin kayıt altına alınması için çalışma yapılıyor.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) Eğirdir Birimi Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Ceylan, kanını emdiği insanın dolaşım sistemine enjekte ettiği enzimler vücutta onarıcı ve uyarıcı etkiye sahip sülüklerin, metabolizmada aksayan sistemleri harekete geçirdiğini anlattı.
Sülüklerin kol, parmak, dudak gibi vücuttan kopan uzuvların başarılı bir şekilde vücuda tutturulmasında, romatizmal, tansiyon, kalp, damar, göz, dermatolojik, sinirsel ve daha birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ifade eden Ceylan, sülüklerin aynı zamanda plastik cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi alanlarda destekleyici tedavi aracı olarak kullanıldığını aktardı.
Dünyanın tıbbi sülük ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'inin Türkiye'den karşılandığını vurgulayan Ceylan, ancak doğa tahribatı ve çeşitli nedenlerle son yıllarda sülük stoklarının azaldığını belirtti.
Türkiye'de tıbbi sülük türü olan Hirudo verbana neslinin tehlikede olduğuna dikkati çeken Ceylan, Türkiye sülük avcılığının büyük kısmının yapıldığı Karadeniz Bölgesi'nde de sülük popülasyonunun düştüğünü, alternatif bölgelere ihtiyaç duyulması üzerine 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na teklif ettikleri ve bakanlığın desteklediği "Göller Bölgesi Sülük Faunası ve Ekonomik Öneminin Araştırılması" projesini başlattıklarını kaydetti.
Ceyla, proje ile sorumluluk sahalarında yer alan Burdur, Afyonkarahisar, Denizli, Konya ve Isparta illerindeki sulak alanlarda yaşayan sülük türlerini ve tıpta kullanılan Hirudo verbana türünün ekonomik değerini ortaya koyacaklarını söyledi.