Tavukların kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından dolayı yumurta veriminin düştüğü açıklandı.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Ersin Şamlı, tavukların kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından dolayı yumurta veriminin düştüğünü açıkladı.
Şamlı, günümüzde ticari olarak yapılan yumurta üretiminin büyük oranda kafes tavukçuluğu şeklinde olduğunu söyledi.
Yumurta üretiminde hayvanların dışarıda gezerek tavuk meralarından yararlandığı alternatif sistemlerin de geliştirildiğini belirten Şamlı, kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde, hayvan refahını daha çok gözetmeye çalışan, tavuk meralarında gezinme imkânı olan sistemlerin giderek yaygınlaştığını ifade etti.
Şamlı, çevre koruma ve hayvan refahına verilen önem ve bilinçlenme arttıkça hayvansal üretimin de bu yönde değiştiğini vurguladı.
Kış aylarında yumurta veriminin düştüğünü belirten Şamlı, "Kış aylarında, özellikle serbest tarzda ya da köy şartlarında yumurta üretimi yapan üreticilerin verimlerinin düştüğünü biliyoruz. Zaman zaman üreticiler bu sorundan dolayı bize danışıyorlar. Biz de elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Şamlı, tavukların kış aylarında daha az yumurtladığının tespit edildiğini söyledi. Bu durumun güneş ışığının azlığından kaynaklandığını belirten Şamlı, şöyle devam etti:
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor. Ayrıca çevresel şartlar da zorlaşmakta. Havaların soğuması ve yetersiz beslenme de yumurta veriminin düşmesinde etkili oluyor."