Tavuk gübresi artık toprağa zarar veremeyecek

05 March Wednesday, 2014
Et tavuğu kümeslerinden çıkan gübrelerin içeriğindeki ürik asit nedeniyle yer altı su kaynaklarına ve toprağa zarar vermesi nedeniyle bu gübrelerin toplanarak işlenmesi için bir proje geliştirildi.
Tavuk gübresi artık toprağa zarar veremeyecek

Et tavuğu kümeslerinden çıkan gübrelerin boş arazilere, yol boylarına ve bazı ekim alanlarına atılması ve içeriğindeki ürik asit nedeniyle yer altı su kaynaklarına ve toprağa zarar vermesi nedeniyle bu gübrelerin toplanarak işlenmesi için bir proje geliştirildi.

Bolu Kıbrıscık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ünal Çetin, et tavuğu kümeslerinden toplanan gübreleri işleyerek toprağa faydalı hale dönüştürdüklerini belirterek, "Bu sayede hem çevre kirlenmiyor hem de toprağı daha bilinçli şekilde besleyeceğiz" dedi.

Çetin, bölgede tavuk yetiştiriciliğinin fazla olması ve tavuk gübrelerinin bilinçsizce çevreye atılması nedeniyle 2009 yılında bir proje hazırladıklarını söyledi.

Projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduklarını kaydeden Çetin, "Bölgemizde bulunan et tavuğu gübrelerinin bertaraf edilmesiyle çevreye etkisinin asgariye düşürülmesi, toprakları zenginleştirme, ülke ekonomisine katma değer kazandırma ve gelir kapısı açma amacıyla proje geliştirdik. Bu amaçla kurduğumuz gübre fabrikasını 2011 yılında faaliyete geçirdik" diye konuştu.

Gübrelerin kümesten çıkarılınca boş arazilere, yol boylarına ve bazı ekim alanlarına atıldığına işaret eden Çetin, içindeki ürik asit nedeniyle yer altı su kaynaklarına ve toprağa zarar verdiğini vurguladı.

Çetin, kümeslerden topladıkları gübreleri fabrikanın deposunda yaklaşık 6 ay beklettikten sonra ambalajladıklarını aktardı. İşleme sonucunda ortaya kaliteli bir gübre çıktığını dile getiren Çetin, bu sayede hem çevrenin kirlenmediğini hem de toprağın daha bilinçli bir şekilde beslenebildiğini belirtti. Çetin "Şu anda da tarım kredi kooperatiflerinde ürünümüz satışa başladı. Ürünümüzün organik değeri yüzde 72, köklendirme özelliği yüzde 50'nin üzerinde. Tuz oranı da çok düşük olduğu için toprakların zenginleştirilmesi açısından toplumsal bir işe imza atmış olduk" dedi.

Gübrelerin tarlaya bilinçsiz atılmasının çoraklaşmaya yol açtığını vurgulayan Çetin, kümeslerden çıkarılan gübreleri kaliteli bitki besini olarak satışa sunduklarını anlattı.

"Bekletildiği için zararlı maddelerin özelliği kaybolan tavuk gübresi toprağa daha faydalı oluyor" diyen Çetin, çiftçilerin bu gübreyi gönül rahatlığıyla bütün ürünlerinde kullanabileceğini kendilerinin tahıl, sebze-meyve gibi bahçe, pancar, patates, ayçiçeği gibi ürünlerde kullandırdıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını aktardı.