Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, yılda ortalama 15 bin ton üretilen, uluslararası ödüle sahip, coğrafi işaret ve marka tescilli leblebinin 4 bin tonu yurt dışına gönderiliyor.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde üretilen leblebi, dünyaya yayılıyor. İlçede üretilen yaklaşık 15 bin ton leblebinin 4 bin tonu Balkan ülkeleri başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Baharat, şeker ve çikolata ile tatlandırarak karamellisinden karanfillisine, sakızlısından, kahvelisine, tarçınlı, limonlu ve acılısına kadar leblebinin 43 çeşidini yapan Tavşanlılı üreticiler, "yarım çeşit" olarak nitelendirdikleri kırık leblebiyle birlikte 43,5 çeşit leblebi ürettiklerini söylüyor. Leblebi imalatçısı Ahmet Korkmaz, ilk olarak Şeyh Murat Gazi tarafından yaklaşık 700 yıl önce nohuttan uzun bir işlem sonucu üretilen leblebinin, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne geldiğini söyledi. Leblebi üretiminin tamamen organik olduğunu vurgulayan Korkmaz, kesinlikle hiçbir şekilde kimyasal madde kullanılmadığını belirtti. Leblebinin 2003 yılında Fransa'da kalite ödülü aldığını hatırlatan üretici Korkmaz, böylelikle leblebinin dünyanın ilgisini çekmeyi başardığını aktardı. Tavşanlı Leblebiciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Mustafa Sarı da Tavşanlı leblebisinin artık birçok ülkeye ihraç edildiğini belirtti. İlçede leblebi üreten 25 kayıtlı işletme olduğunu belirten Sarı, ham madde olarak kullanılan kırmızı nohudun başta Kütahya olmak üzere Balıkesir, Manisa, Uşak ve Afyon'dan temin edildiğini sözlerine ekledi.