Tavas'ta yem bitkileri tarla günü yapıldı

27 May Tuesday, 2014
Denizli’nin Tavas ilçesinde Koca fiğ, Macar fiği ve yem bezelyesinden oluşan üç çeşit kışlık yem bitkisinin çiftçilere tanıtıldığı bir tarla günü düzenlendi.
Tavas'ta yem bitkileri tarla günü yapıldı

Son yıllarda büyük gelişme gösteren hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem açığını gidermek amacıyla Denizli İl Müdürlüğü tarafından yoğun bir şekilde gerçekleştirilen eğitim ve yayım çalışmaları sürüyor.

                                                                                                                           

Bu kapsamda geçtiğimiz hafta içerisinde Tavas ilçesinde Koca fiğ, Macar fiği ve yem bezelyesinden oluşan üç çeşit kışlık yem bitkisinin çiftçilere tanıtıldığı bir tarla günü düzenlendi.

 

Tarla gününe Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Tavas Kaymakamı Ali Arıkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi’nden Koordinatör Mustafa Sarı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Proje Sorumlusu Dr. Hüseyin Özpınar, şube ve ilçe müdürleri, Muğla İl Müdürlüğü idarecileri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Tavas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ekrem Altıparmak, ilçenin küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek "Son yıllarda artan yem ihtiyacımızı karşılamak üzere alternatif ürünler aramaktaydık. Ekimini yaptığımız bu çeşitler hem soğuğa dayanıklı, hem erkenci hem de yüksek verimli. Önümüzdeki yıllarda ovamızda bu türlere oldukça sık rastlayacağımızı umuyorum" dedi.

 

Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu ise, son yıllarda tarıma yapılan doğru yatırım neticesinde ülkemizin tarımsal üretim büyüklüğünde Avrupa birinciliğine ve Dünya yedinciliğine ulaştığını belirterek bu başarıda Denizli'nin katkısının büyük olduğunu vurguladı.

 

Hayvancılığın böylesine geliştiği Denizli’de buna bağlı olarak yem bitkileri üretiminin de arttığını, çayır ve mera ıslahlarında büyük aşamalar kat edildiğini dile getiren Kutlu, “2004 yılında 21 bin 500 hektar alanda üretimi yapılan yem bitkileri üretiminin ihtiyacı karşılama oranı yüzde 60 civarında iken 2013 yılı itibariyle yem bitkileri üretimi 44 bin 760 hektara ulaşmış, hayvan varlığımız üç kat artmasına rağmen yem bitkileri üretiminin ihtiyacı karşılama oranı yüzde 70'e yükselmiştir ” diye konuştu.

 

Kutlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“2011 yılında Acıpayam'da 10 dekar alanda uygulamaya başlanan proje,  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden alınan 2 bin 900 kg koca fiğ tohumu ve çiftçilerden geri dönüşüm suretiyle alınan tohumların il geneline dağıtılmasıyla yaklaşık 5 bin  dekara ulaşmıştır. Bu sonuçta göstermektedir ki araştırmacı, yayımcı, çiftçi bağının güçlendirilmesini hedefleyen proje amacına ulaşmıştır."

 

Daha sonra Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Proje Sorumlusu Dr. Hüseyin Özpınar, tarafından çeşitler hakkında bilgi verildi ve çiftçilerin soruları cevaplandı. Demonstrasyon parsellerinin gezilmesi ve ikramların ardından tarla günü sona erdi.