Tarımda su tasarrufu toprak kaybını önlüyor

23 March Thursday, 2017
Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Kastamonu'da ''Kuru Tarım Alanlarında Su Hasadı'' konferansı düzenlendi. Konferansta tarımda sulama ve su tasarrufu ile ilgili önemli bilgiler verildi.
Tarımda su tasarrufu toprak kaybını önlüyor

Kastamonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce, Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Kuru Tarım Alanlarında Su Hasadı" konferansında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kodal önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Süleyman Kodal, Türkiye'de suyun yüzde 70'inin tarımda kullanıldığını belirterek, "Bu yüzden tarımda yapacağımız küçük tasarruflar ile önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir." dedi.

Kodal, "Türkiye'de suyun yaklaşık yüzde 70'i tarımda kullanılıyor. Bu yüzden tarımda yapacağımız küçük tasarruflar ile önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir. Günümüzde bölgeler arası, havzalar arası su nakli yapılabiliyor. Bu nedenle 'Bu havza su bakımından zengin, bu havza fakir' demeden tüm havzalardan tasarruf etmenin yolunu aramalıyız." diye konuştu.

Tarım alanları ve yer altı suları açısından su tasarrufunun önem taşıdığına işaret eden Kodal, özellikle yer altı sularının geleceğe bırakılmak üzere mümkün olduğunca kullanılmaması gerektiğini anlattı.

Tarımda sulamanın önemine değinen Kodal, şunları söyledi:

"Tarımda vereceğimiz su miktarı ve ne zaman sulama yapılacağı çok önemli. Su kaynakları kısıtlıysa mevcut suyu ne zaman verirsem ne kadar verim alabilirim, iyi hesaplamalıyız. Sulama tekniklerini salma, karık, yağmurlama ve damla yöntemi olarak dörde ayırabiliriz. Su tasarrufu için teknolojiyi çok iyi kullanmamız gerekiyor."

Su kaybının en fazla salma sulamada gerçekleştiğini ifade eden Kodal, "En az su kaybı ise damla sulamadadır. Mesela aynı miktar su ile salma yöntemde bir birim alan sulayabiliyorsak, karık sulama ile üç, yağmurlama ile dört, damla sulama ile ise beş katı alan sulanabilir." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Kodal, su hasadının tasarrufta önemli yere sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bazıları, 'Ne kadar su verirsem o kadar çok ürün alırım' diye düşünür ama bu yanlış bir düşünce. Fazla su verimi düşürür, kaynakları tüketir, çevreye zarar verir, taban suyunu yükseltir. Bu nedenle çoraklaşma ve tuzluluk başlar. Az suda verim ve gelir düşer ama fazla su vermek, az su vermekten daha zararlı. Topraklarınızı kaybetmeye neden olur." değerlendirmesinde bulundu.