Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen METİP Projesi kapsamında, pilot bölge olarak belirlenen Polatlı ilçesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçilerine tarlada gezici sağlık hizmeti veriliyor.
"Gezici Sağlık Aracı" pilot olarak Ankara'nın Polatlı ilçesinde 40 köyde mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmeti sunuyor. Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Önder Özen sağlık hizmeti kapsamında, özellikle gebelerin, bebeklerin, loğusaların takip ve izlemleri ile aşı ve hasta bakımı gibi uygulamaların yapıldığını belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sokulan "Gezici Sağlık Aracı", pilot uygulama olarak Ankara'nın Polatlı ilçesinde 40 köyde mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmeti sunuyor.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren gezici sağlık aracı, Güneydoğu illerinden gelerek tarım sektöründe çalışan geçici işçilere haftanın 4 günü hizmet götürüyor. Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Önder Özen, her yıl Ankara'ya tarlalardan soğan, patates, kavun, karpuz gibi çeşitli yiyeceklerin hasadını toplamak için geçici işçilerin geldiğini söyledi.
Bu yıl içinde şu ana kadar Başkentte yaklaşık 4 bin 700 tarım işçisinin geldiğini belirten Özen, bunların bin 600'nün Polatlı'da bulunduğunu bildirdi. Özen, geçici tarım işçilerinin sağlığının kendilerine emanet olduğunu dile getirerek, bu kapsamda ilk olarak barınma ihtiyacının giderilmesi için oluşturulan çadırların çevre sağlığı açısından hijyeninin sağlandığını ifade etti.
Özen, bu hizmetten yararlanabilmek için geçici tarım işçilerinden bir sosyal güvence şartı aramadıklarına dikkati çekerek, "Burada çalışan işçiler için böyle bir şart gerekmiyor. Herkes, ücretsiz olarak yararlanabilir" diye konuştu.
Gezici Sağlık Aracı'nın şu an için sadece Polatlı'da mevcut bulunduğunu aktaran Özen, "Şimdi, bu uygulamanın denemelerini yapıyoruz ve son derece başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bu, aracın içerisinde muayene yapılabiliyor, aşı saklanabiliyor" dedi.
Özen, açık bir arazide sağlık hizmeti sunumu yaparken, hastanın mahremiyatinin korunmasının önemli olduğuna işaret ederek, araç içinde rahatlıkla hastanın muayene edilebildiğinin altını çizdi.