Bilecik'in Kurşunlu Köyü'nde yaşayan 15 kadın üretici, tarlada günlük işlerinin yanında prova yaparak hazırladıkları tiyatro oyununu 500 kişilik seyirci karşısında sahneye koydular.
Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde kadınlar, tarlada bahçede günlük işlerini yaparken hazırlandıkları tiyatro oyununu 500 seyirci karşısında sahneledi.
Tarım ve Orman Müdürlüğünün İŞKUR ve KOSGEB desteğiyle "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında tiyatro eğitimi alan, hemcinslerinden ve eşlerinden büyük destek gören kadınlar, fırsat buldukları an ve mekanda denemeler yaptı.
Müdürlükten gelen talep doğrultusunda Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencilerinin yazdığı "Tarladan Tiyatroya" isimli tiyatro oyunu için tarlada, bahçede provalar yaparak 13 günlük hazırlık dönemi geçiren 15 kadın, yaklaşık 500 kişilik seyircinin önünde sahneledikleri oyununun finalinde ayakta alkışlandı.
Köyde faaliyet gösteren Göl Flanöz Girişimci Kadın Kooperatifinin başkanı Halime Yıldırım Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün kendilerine destek olduklarını belirtip “İl müdürlüğü ‘Genç Kadın Çiftçiler Sertifika Töreni'nde tiyatro oynar mısınız?’ ricasında bulundu. Bizler de kadınların her işi yapabileceğini düşündüğümüz için kabul ettik ve oynamaya karar verdik. Tarlada çalışırken tiyatro çalışmaya başladık. 13 gün gibi kısa bir süre içinde hiç bilmediğimiz bir konuda çalıştık, tiyatroya hazırlandık ve sonuçta 500 kişinin bulunduğu ortamda sahneye çıkarak tiyatromuzu sahneledik. Müdürlük görevlileri bizlere çok destek oldular, bize inandılar güvendiler. Arkadaşlarla bir araya gelince neler yapabileceğimizi gösterdiler. Bilmediğimiz bir konuda da kısa bir zamanda eğitim almadan da olsa başarabileceğimizi ispatladılar. Bizler de çok memnun olduk, inşallah seyredenlerde çok memnun kalmıştır." dedi.
Oyunculardan Seher İpek Kadınlar birlik beraberlik olursa daha iyi olur diye kooperatife üye olduk. Kadın her şeyi başarır. Önceden hastaneye eşimle beraber gidiyordum, hiçbir yere yalnız gitmiyordum. Eşim bana izin verdi, ben de her yere gidiyorum ve kadın her şeyin üstesinden geliyor. Tiyatro oyununu iyi ki de oynamışız ve sonunda başardık. Bu, bize yeni hedefler belirlememizi sağladı." ifadelerini kullandı. Ekibin diğer üyesi Sibel Doğruk da “Kurşunlu köyünde kadın çiftçiyim, üç çocuk annesiyim. Çiftçilik yapıyoruz, hayvancılıkla uğraşıyoruz, tarla işlerini yapıyoruz. Tiyatro oynayamam ben yapamam, nasıl geliriz, gideriz diye düşündüm. Kabul etmedim. Sonra bizler bunu başarabiliriz dedim ve kabul ettim. El birliği ile bunun üstesinden geldik." şeklinde duygularını dile getirdi.
bilecik
kadın
üretici
tiyatro