Tarıma Değer Katanların Çalışmaları

08 May Friday, 2015
Tarımsal yayım hizmetinin önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen Tarıma Değer Katanlar Yarışması sonucunda dereceye girenler ödüllerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'den aldı. İşte ödüle layık görülen projelerin detayları.
Tarıma Değer Katanların Çalışmaları

Kenan Güçlü, Nevin Özer ve Köksal Katrancı...

Onlar tarım danışmanı olarak görev yapan yüzlerce personelden sadece bir kaçı.

Bu tarım danışmanlarının ortak özelliği ise tarıma değer katmaları. Yani görev yaptıkları illerde projeler hazırlayıp hayata geçirdiler hem bulundukları ile hem de ülke tarımına katkı sağladılar.

O projelerden biri “Karabuğdayın ülkemizde yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması “. Genellikle yurtdışından ithal edilen ve çölyak hastaları için mucize besin olan karabuğday Antalya’da saksıda yetiştirme çalışmaları başladı. Ve denemeler olumlu sonuç verdi. Şu anda çok sayıda çiftçi tarlasında karabuğday yetiştiriyor.

İzmir Tire’de 2010 yılında uygulamaya başlanan kuşkonmaz yetiştiriciliği de projelerden biri.

Alternatif ürün yetiştirmek için yola çıkan Ziraat Mühendisi Sibel Tagay, kuşkonmazı tire ilçesine tanıttı ve çok sayıda çiftçinin bu ürünü yetiştirmesine katkı sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in sağlıklı beslenme konusundaki “tabağımdaki her yemekten yiyorum yalnız  hepsini yemiyorum “ sloganı da bir projeye örnek oldu. Amasya’da “baklagillerin önemi ve obezite” konulu proje hayata geçti.

Arıcılık alanında kadınların katkısını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen proje ise “Çiçeklerin özü projesi “. Hakkari’de uygulamaya geçen proje ile 60 kadına arıcılık eğitimi verildi.

Bir diğer proje ise Adana’da Çatalan içme uyu havzasında bilinçli tarım yapılmasını sağlamak ve bu sayede hem havza suyunun hem de havza topraklarının kirlenmesinin önüne geçmek.

 

Ortak makine kullanımı projesi de çok sayıda köye örnek olacak bir uygulama. Tunceli’de tarım danışmanı Kenan Güçlü ve Engin Metin, çiftçilerin ihtiyaç duyduğu tarım aletlerini temin ettiler, böylece çiftçilerin ekimden hasata tüm tarımsal alet ihtiyacı karşılanmış oldu.

Çilek,ıspanak ve marul gibi toprakla temas halindeki ürünleri malçlama yöntemiyle toprağa değdirmeden yetiştiren Malatyalı Gül Söylemez Özel’in projesi de bu ürünleri çokça tüketenleri sevindiriyor.