Uşakta sağlıklı yaşamı özendirmek ve ilin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen projede tarhanadan bisküvi ve şeker pancarından cezerye üretildi.
Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Fatma Yüksel hazırladığı proje kapsamında tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye üretti. Fatma Yüksel, “Uşak’ın Tadı Tuzu” adlı proje kapsamında kentin en bilinen lezzetleri arasında yer alan tarhana ve şeker pancarını tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Tarhana ve şeker pancarının besleyici değeri yüksek ürünler olduğuna vurgu yapan Yüksel, bu ürünlerin tüketiminin istenilen seviyede olmadığını da belirtirken projeden başarı elde edildiğini kaydetti
Tarhananın içerisinde biber, domates, soğan, un, yoğurt, nane gibi gıdaların bulunduğuna dikkat çeken Yüksel, bu ürünlerin fermente olmasıyla oluşan tarhananın özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir besin olduğunu hatırlattı. Düzenli olarak tarhana tüketilmesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin hekimler tarafından sıkça dile getirildiğini ifade eden Fatma Yüksel, “ Ben de tarhananın sadece çorba olarak tüketilmemesini, daha değişik gıdalara dönüştürülüp tüketiminin artırılması gerektiğini savunuyorum. Hazırladığımız proje ile tarhana, tereyağı, biraz un, yumurta, haşhaş ve susam gibi malzemelerden tarhanalı bisküvi yaptık. Uzun uğraşların ardından ortaya çıkan ürün oldukça beğeni kazandı" dedi.
Tarhanalı bisküvinin şeker hastaları, çocuklar ve yaşlılar tarafından tüketilmesi gerektiğini belirten Fatma Yüksel ürünün Uşak'ın tanıtımına katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.
Güne bir tas sıcak tarhana çorbası ile başlama imkanı olmayanların tarhanalı bisküvi ile kendilerini çeşitli hastalıklardan koruyabileceğini savunan Yüksel, "Anneler okula giderken çocuklarının beslenme çantalarına bu ürünü koyabilir. Bu ürünün içerisinde hiç bir katkı maddesi yok" şeklinde konuştu.
Şeker pancarı üretiminin yaygın olduğu Uşak'ta Türkiye'nin ilk şeker fabrikasının bulunduğuna işaret eden Yüksel, şeker pancarının haşlanıp közlenerek yerel halk tarafından tüketildiğini belirtti. Şeker pancarının tatlılarda rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Yüksel, proje kapsamında ikinci olarak közlenmiş şeker pancarından cezerye yaptıklarını sözlerine ekledi.