Ankara Güdül Çukurören köyünde TARGEL projesi kapsamında görevli ziraat mühendisi Bihter Metin, kurdurduğu sera sayesinde çiftçilerin gelirini katladı.
Haber: İsa YILDIRIM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2003 yılında uygulamaya konulan, 2007 yılında da Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) olarak yenilenen proje kapsamında, köylerde görevlendirilen veteriner hekim ve mühendisler önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmaların bir örneği de Başkent Ankara’nın Güdül ilçesine bağlı Güneyce köyünde gerçekleşti.
Çukurören köyünde görevli mühendis Bihter Metin, İl Özel İdaresi desteğiyle Güneyce köyüne sera kurulmasıyla buradaki çiftçilerle de ilgilenerek, bilgi ve tecrübelerini Güneyceli çiftçilerle de paylaşıyor ve hatta seralarda çiftçilerle beraber çalışıyor.
Bölgesinde ağırlıklı olarak tarla domatesi yetiştiriciliği yapıldığını kaydeden TAR-GEL personeli Mühendis Bihter Metin, tarla domatesi üretiminde ürünlerin ağustos ayında çıktığını, seralarda ise hem domatesin daha yüksek fiyattan alıcı bulduğu haziran ayında ürün alınabileceği hem de daha fazla ürün elde edilebileceği için çiftçileri sera kurmaya yönlendirdiğini söyledi.
Güdül İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Tanrıseven ise, seralarda yetişen domateslerle üreticilerin daha fazla gelir elde ettiklerini belirterek, gelecek yıllarda sera sayısının artmasını beklediklerini kaydetti.
Çiftçi Üzeyir Bostancıoğlu, seradan tarlaya göre üç kat daha fazla ürün aldığını belirterek, erken dönemde ürettiği domatesleri iyi fiyattan satarak iki şekilde kâr ettiğini söyledi. Çukurören köyünde görevli Bihter Metin’in her hafta köylerine gelerek kendilerine yol gösterdiğini kaydeden Bostancıoğlu, “Seranın kuruluşundan hasada kadar Bihter Hanım hep yanımızdaydı. Bize yol gösterdi” dedi.