Harran ve Suruç ovalarının, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yıllardır hasret kaldığı suya kavuşmasıyla, kentteki mevsimlik işçi göçünün azalması bekleniyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Şanlıurfa'nın verimli ovalarının suya kavuşmasıyla kentteki mevsimlik işçi göçünün azalmasını beklediklerini söyledi.
Harran ve Suruç ovaları, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yıllardır hasret kaldığı suya kavuştu. Modern tarım tekniklerinin devreye girmesi, yeni istihdam alanları açılması ve refahın yükselmesiyle bölge insanının mevsimlik göç yolculuğunun azaldığı gözleniyor.
Ekonomik kaygılar nedeniyle her yıl nisan-kasım dönemini tarım sektörünün yoğun olduğu bölgelerde sağlıksız şartlarda geçirmek zorunda kalan aileler ise artık memleketlerinde çalışma imkanı bulmaya başladı.
Gittikleri yerlerde yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin çocukları da ara vermek zorunda kaldıkları eğitimlerine okullarında devam etme imkanı bulacak.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Suruç Ovası'nın bölgenin en bereketli ovası olduğunu belirtti.
1980 yılından itibaren arazisini sulamayan birçok çiftçinin farklı bölgelere gitmek zorunda kaldığını anlatan Çullu, "Bu yıl ovanın önemli bir bölümü sulanması planlanıyor. Sulama sonrası bitkisel üretimde önemli artışlar elde edilecek. Şanlıurfa'nın verimli ovalarının suya kavuşmasıyla kentteki mevsimlik işçi göçünün azalacağını bekliyoruz. Hatta kısa sürede Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve çevre ilçelerden insanların buraya çalışmaya geleceğini düşünüyoruz" dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de Şanlıurfa'dan yaklaşık 600 bin kişinin tarım işçisi olarak Türkiye'nin 48 iline çalışmaya gittiğini ve bunların 100 binini okul çağındaki çocukların oluşturduğunu belirtti.
Şanlıurfa'daki tarım potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve sulu tarımın artmasıyla bu göçün sona ermesini beklediklerini ifade etti.
Tarım işçisi Deham Kara ise para kazanabilmek için yıllarca ailesiyle İç Anadolu Bölgesi'ne gittiğini söyledi. Köylerinin sulama imkanına kavuştuğunu anlatan Kara, artık kendi tarlasında çalıştığını ve kendileri için göçün sona erdiğini belirtti.