Sütü taşla mayaladı

28 August Thursday, 2014
Mayalanmış ürünlere karşı alerjisi olduğu için yoğurt tüketemeyenler, artık yoğurdu gönül rahatlığıyla yiyebilecek.
Sütü taşla mayaladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Tuba Yıldız'ın üniversitenin araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek amacıyla hazırladığı "Araştır Geliştir Ticarileştir (ARGETİ) Proje Pazarı Yarışması"na sunulan "Taşların Mucizesinden Gelen Mayasız Yoğurt" projesi, mayaya karşı alerjisi olan kişilerin de sofraların vazgeçilmezi olan yoğurdu rahatlıkla tüketmelerine imkan sağlıyor.

Yıldız, bölümdeki hocalarının ARGETİ Proje Pazarı'na birer proje üretmelerini istediğini, kendisinin de aklına maya kullanmadan yoğurt yapılıp yapılamayacağının geldiğini söyledi.

Yaptığı araştırmalar sonucunda doğal ve enerjisi yüksek olan yeşim taşının, yoğurt mayalamakta kullanılabileceğini gördüğünü ifade eden Yıldız, geliştirdiği proje sayesinde mayaya karşı alerjisi olan insanların rahatlıkla yoğurt tüketebilmesini olanak sağladığını belirtti.

Yoğurdun, Türk kültürünün ve sofralarının vazgeçilmez ürünü olduğuna işaret eden Yıldız, “Sofralarımızdan eksik etmeyeceğiz yoğurdu mayalamak için yeşim taşını kullandım. Bu taşı tercih etmemdeki neden yeşim taşının doğal ve çok yüksek enerjisi olması. Süte hiç bir katkı maddesi veya yoğurt  koymadan normal mayalar gibi yeşim taşını koyuyoruz. Daha sonra üzerini kapatıyoruz. Yaklaşık bir gün sonra yoğurt hazır hale geliyor. Yeşim taşı, en yüksek enerjisini vücut ısısında veriyor. Yani mayalayacağımız süt de 37-42 derece arasında olmalı" dedi.

Yıldız, Yeşim taşıyla mayalanan yoğurdun normal yoğurttan bir farkı olmadığını vurguladı.

Tek farkın, içerisinde maya bulunmayışı olduğunu dile getiren Yıldız, "Yeşim taşıyla mayalanma işlemi normalden biraz uzun sürüyor. Normal mayayla yapılan yoğurt 4-5 saatte hazır olurken, bizim yoğurdumuz 1 günde hazır hale geliyor. Üstelik bir kez alınan yeşim taşını istediğimiz kadar kullanabiliyoruz" dedi.

Mayasız yoğurttan daha fazla insanın faydalanabilmesi için sanayi tipi bir üretim yapılabileceğini belirten Yıldız, bu konuda girişimcilerden destek beklediğini ifade etti.