\"Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı\"nda konuşan Bakan Eker, birkaç gün içerisinde Et ve Süt Kurumunun ana statünün yayınlanacağını ve kurumun etkinliğinin artacağını bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, birkaç gün içerisinde Et ve Süt Kurumu’nun ana statünün yayınlanacağını ve kurumun etkinliğinin artacağını bildirdi. Bakan Eker, Et ve Süt Kurumu’nun süt piyasasına müdahale edebilme imkânına kavuşacağını kaydetti.
Doğduğumuz andan itibaren tükettiğimiz sütün, üretimi ve pazarlanması, Dünya ve Avrupa Birliğinde süt sektörü, süt lojistiği, sütün ambalajlanması, pazarlanması ve ihracatı gibi birçok konu masaya yatırıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvancılığa verdikleri desteğin 30 kat arttığını anlatan Eker, süt üretiminin 11 yılda 8,4 milyon tondan 18,2 milyon tona ulaştığının altını çizdi. Eker, "Son 11 yılda hayvancılığa verilen destek 33 kat artırıldı" dedi.
Halk elinde sürü ıslahı, suni tohumlama, gen kaynaklarının korunması, hayvancılığa verilen teşvik ve krediler, meraların ıslahı, süt kayıt sistemi, ulusal süt konseyi, okul sütü kampanyası gibi süt üretiminde izlenen politikalara vurgu yapan Eker, "2003-2013 arasında sığır varlığında yüzde 46, küçükbaş hayvan varlığında yüzde 21 artış meydana geldiğini, 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 2002 yılında 4 bin 300 iken 2012 yılında 28 bin 12'ye çıktığını ifade eden Eker, ayrıca hayvansal ürün ihracat değerinin 2002'de toplam 142 milyon dolarken, 2012'de 1,4 milyar dolara çıktı" diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinen Eker, bunlar arasında hayvansal üretiminde küçük işletmelerin fiziki altyapılarının iyileştirilmesi, havza tipi bölgesel üretim modellerinin geliştirilmesi, süt fazlası yaratmayacak bir sisteme geçilmesi, sütte kalite artışının sağlanması için protein, yağın artırılması ve bakteri sayısının aşağı çekilmesini sıraladı. Sözleşmeli süt tedarik mevzuatının hazırlanıp piyasa mekanizmalarının güçlendirileceğini ifade eden Bakan Eker,“Üreticinin de sanayicinin de artık birbirini gördüğü, tanıdığı birbiriyle ilişkisinin daha sağlam olduğu bir mekanizmanın kurulması lazım. Üretici açısından da bu güvendir, sanayici açısından da bu güvendir. Et ve Süt Kurumunun etkinliği artırılacak. Ana statüsü zannediyorum birkaç gün içerisinde yayınlanacak Et ve Süt Kurumu’nun. Dolayısıyla süte ve süt piyasalarına da müdahale edebilme imkanı geliyor" ifadelerini kullandı.
‘Cumhuriyet tarihinde ilk’
Tarım arazilerinin önüne geçilmesi için hazırlanan düzenlemenin yasalaştığını anımsatan Eker, bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli reformu olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım arazisini verimli bir şekilde koruyacaklarını ve miras yoluyla bölünmesine, parçalanmasına fırsat vermeyeceklerini dile getiren Eker, bunun köyden kente göçü kontrol altına almanın da yolu olduğuna dikkati çekti.