Sivas'ın Suşehri ilçesinde Antep fıstığı üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 2008 yılında başlatılan projeye yöredeki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor.
Sivas'ın Suşehri ilçesinde Antep fıstığı üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 2008 yılında başlatılan projeye yöredeki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor.
Çiftçilerin ilgisi dolayısıyla, Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi'nin talimatıyla uygulama süresi 2014'ten itibaren 3 yıl uzatılan "Antep Fıstığı Aşılama ve Kapama Bahçe Yapma Projesi" kapsamında, bahçe ve tarlalardaki yabani menengiç ağaçları aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülüyor.
İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki Akıncı köyünde devam eden aşılama çalışmalarını inceleyen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Arif Küsmüş'ten çalışmalar hakkında bilgi alan Kaymakam Perçi, projenin, uygulandığı 5 köydeki çiftçilere önemli önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Yörede 50 bin menengiç ağacı aşılandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Arif Küsmüş de, 2008 yılında başlatılan projenin 5 yıl uygulandığını belirterek, "Projemiz 2013 yılı Temmuz ayında tamamlandı. Proje kapsamında Akıncı, Günlüce, Arpacı, Gökçekent ve Eskimeşe köylerinde toplam 50 bin menengiç ağacına aşı yaptık" ifadesini kullandı.
Kaymakam Perçi'nin direktifleri doğrultusunda bu yıl yeniden başlatılan projenin 3 sene daha uygulanacağını dile getiren Küsmüş, "Bu süre içerisinde her yıl 10 bin adet Antep fıstığı aşılaması yapacağız. Bu kapsamda, Gaziantep'ten aşı kalemlerini ve aşı ustalarını getirerek çalışmalarımıza başladık. Bu yıl içerisinde Eskimeşe, Akıncı ve Arpacı köylerinde aşılama yapıyoruz" diye konuştu.
Küsmüş, projenin uygulandığı 5 köyde yaklaşık 250 bin menengiç ağacı olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Yörede 120 çiftçiye Antep fıstığı yetiştirme ve aşılama konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Küsmüş, "Kurs bitiminde sertifikalarını verdik. Kursu tamamlayan kursiyerlerimiz aşı yapabilecek bilgiye sahip. 2016 yılı sonunda bu köylerimizdeki vatandaşlarımız aşılarını alarak ağaçlarına aşı yapabilecek durumda olacak" dedi.