Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen sürü yönetimi elemanı kursları büyük ilgi görüyor. Kursa Ankaradan katılan Fatih Rüştü Yıldırım, kursun çok yararlı olduğunu ve hayvancılık konusunda birçok yeni bilgi öğrendiklerini kaydetti.
Haber: Özcan KAHYA Kameraman: Ümit YILDIRIM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi, İş-Kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen ‘sürü yönetimi elemanı’ kursları büyük ilgi görüyor. 10 bin kişinin eğitilmesinin planlandığı kurslara tüm illerde yoğun talebin olduğunu belirtiliyor.
Kursa katılan Fatih Rüştü Yıldırım, eğitimle ilgili düşüncelerini anlattı. Fatih Rüştü Yıldırım, "Sürü Yöneticisi Eğitimini ilçe tarım müdürlüğünden öğrendik ve kursa katıldık. Birçok bilgi öğrendik"dedi. Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Bezirhane mahallesinde hayvan yetiştiriciliği yapan Fatih Rüştü Yıldırım, "Koyunlarımızın karaciğerinde kıl kurdu ve kelebek olur. Biz bunun sebebinin hayvanların durgun sulardan su içmesi olduğunu öğrendik. Bundan sonra hayvanlarımıza akıntısı olmayan sulardan su içirmeyeceğiz" diye konuştu.
Hayvancılık alanlarının kısıtlanması, mera problemine değinen Yıldırım, "Yaylım yerlerimiz azaldı. Mera alanlarının genişletilmesini ve denetlenmesini istiyoruz. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz" dedi.
“Kalifiye elemana ihtiyaç var”
Kurslarda teorik ve uygulamalı olarak 120 saat eğitim verildiğini belirten veteriner hekim Ahmet Serkan İrfan ise, sürü yöneticiliği konusunda kalifiye elamana ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğu bilgisini aktardı. İrfan, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İş-Kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa eğitim düzenliyoruz. 15 iş günü eğitim verildi. Kursa hayvan yetiştiriciliği yapan herkes katılabilir. Kursun amacı; hayvancılığı doğru şekilde yapmak ve bu mesleği gelecek nesillere özendirerek aktarmak" şeklinde konuştu.
Hayvanlarla ilgili en son teknolojik gelişmeler, sağım teknikleri, beslenme, hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemleri gibi birçok konuda eğitim verdiklerini belirten İrfan, "Kurslarda doğum, bakım, besleme, koruyucu hekimliğin önemi gibi konular anlatıldı. Sürü yöneticiliği doğdu ve emekleme aşamasında. Bu meslek toplumda statü olarak hak ettiği yeri alacak" ifadelerini kullandı.
Açılan kursa katılan kursiyerlere günlük 20-25 lira da ücret veriliyor. Ayrıca küçükbaş hayvancılığı teşvik amacıyla başlatılan çalışma sonunda katılımcılara ‘sürü yöneticisi sertifikası’ veriliyor.